Pada cijena mlijeka

Direktor Gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić je pojasnio kako je prerađivačka industrija jednoglasna u stavu da je potrebno pristupiti modelu tržišnog formiranja cijene svježeg sirovog mlijeka uvažavajući pritom kretanja cijena svježeg sirovog mlijeka u zemljama okruženja i EU kako bi domaća mliječna industrija mogla biti konkurentna i nastaviti ulaganja u razvoj i povećanje proizvodnje.

Zato će se od sada cijena mlijeka kreirati prema europskoj pa će u ožujku će u prosjeku iznositi od 0,310 do 0,315 eura/kg za mlijeko s 4,2 posto mliječna masti što je nešto više nego u EU. Bobetić je istaknuo kako se povećanje cijena mliječnih proizvoda krajem prošle godine loše odrazilo na konkurentnost hrvatskog proizvoda u zemljama regije i EU.

Jeftiniji mliječni proizvodi na policama u travnju

Istaknuto je kako će korekciju otkupnih cijena mlijeka pratiti i korekcija cijena gotovih proizvoda pa tako potrošači od travnja mogu očekivati povoljnije cijene mlijeka i mliječnih proizvoda na policama trgovina.

Član Uprave Dukat mliječne industrije Alen Fontana najavio je sniženje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda u prosjeku od 20 do 27 lipa po kilogramu, pri čemu će najviše sniženje biti na socijalnoj kategoriji proizvoda, odnosno svježem i trajnom mlijeku.

Kazao je kako se nada da će i trgovci korigirati svoje maloprodajne cijene na policama. Korekciju cijena je najavio predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak, a najavljene mjere podržali su i u Udruzi malih mljekara.



Samo u prošloj godini uvoz konzumnog mlijeka povećan je 63 posto, dok je ukupni uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda povećan 49 posto u odnosu na godinu ranije, a problem stvaraju i velike zalihe.





NT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:07