Pavo Barišić drži 19 kolegija na 4 fakulteta

ZAGREB - Prof. dr. Pavo Barišić, bivši pomoćnik ministra Primorca, zacijelo je rekorder po broju nastavnih kolegija koje drži u akademskoj 2008./2009. godini.

Barišić, naime, drži čak 19 kolegija, od čega 11 obaveznih, na sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Zadru. To je ukupno 450 sati po semestru, dok puno nastavno opterećenje iznosi 300 sati godišnje. Drugim riječima, Pavo Barišić ima tri puta više nastave nego što je godišnja norma.

Optimalna su dva kolegija za profesora. I treći je već mnogo, a kamoli 19

Bjeliš
Prof. Barišić je 70 posto radnog vremena zaposlen u Institutu za filozofiju u Zagrebu, 30 posto na Sveučilištu u Splitu gdje je pročelnik Odsjeka za filozofiju, a ove akademske godine drži čak 13 kolegija. Zanimljivo je da je upravo na Barišićev prijedlog, dok je bio pomoćnik ministra Primorca, studij filozofije na Sveučilištu u Splitu dobio dopusnicu za izvođenje.

- Teško mi je povjerovati da netko može u jednoj godini savjesno i kvalitetno održati nastavu tolikog obujma, iz takvog raspona tema, na četiri udaljene lokacije, i to po bolonjskim principima - rekao je dr. Pavel Gregorić, docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Nositelj i izvođač nastave

- Vjerojatno dio nastave kolega Barišić održava u intenziviranom obliku, što nikako ne pridonosi kvaliteti nastave, ili je ponegdje naveden samo kao nositelj kolegija, a nastavu izvode drugi. Ta distinkcija između nositelja i izvođača kolegija višestruko je problematična i pitanje je koji interes kolega Barišić i institucije koje ga zapošljavaju vide ako ga doista imenuju samo nositeljem kolegija koje zapravo izvode drugi - istaknuo je Gregorić.

Tolika količina predavanja mora biti u najmanju ruku upitna

Flego
Slično misli i bivši ministar znanosti Gvozden Flego, profesor na FF-u.

- Kad se uzmu u obzir količina nastave, seminari, ispiti i konzultacije, nije zabrinjavajuća samo kvaliteta nastave jer to sigurno ne prati odgovarajuća kvaliteta znanstveno- istraživačkog rada koji je osnova svake nastave - rekao je Flego te naglasio da je na pristojnim sveučilištima običaj da se samo u izuzetnim slučajevima dopušta prekoračenje od 50 posto nastavne norme.

Ministarstvo nenadležno

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Aleksa Bjeliš, istaknuo je da je prema kolektivnom ugovoru između Vlade i sindikata regulirano da norma za puno nastavno opterećenje na fakultetima iznosi 300 sati godišnje.

- Iz vlastitog iskustva mogu reći da je optimalno kada profesor drži dva kolegija, odnosno pet do šest sati tjedno. Već i tri kolegija su mnogo, a 19 kolegija u jednoj akademskoj godini je svakako previše - istaknuo je Bjeliš.  Iz Ministarstva znanosti, pak, poručili su da to nije u njihovoj nadležnosti jer je odobrenje za držanje tolikog broja kolegija prof. Barišiću trebao dati ravnatelj njegove matične ustanove, Instituta za filozofiju. Kako je dr. Ivica Martinović, ravnatelj te institucije, na putu, nismo mogli dobiti njegov komentar. Pavo Barišić, pak, nije se javljao na naše učestale pozive.


Osim što ima golemo nastavno opterećenje, Pavo Barišić obavlja još neke odgovorne dužnosti. Predsjednik je Hrvatskoga filozofskog društva te glavni i odgovorni urednik  časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis philosophica. Iako u Zagrebu zajedno sa suprugom posjeduje kuću od 200 četvornih metara, vrijednu oko pola milijuna eura, nedavno je od Sveučilišta u Splitu, gdje radi 30 posto radnog vremena, dobio subvencionirani stambeni kredit. Na poziciju pomoćnika ministra Primorca Barišić je dao ostavku 2006. godine, nakon skandala kada se otkrilo da je dvostruko naplaćivao dnevnice.
Uz predavanja obnaša još nekoliko važnih dužnosti


Tanja Rudež
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:56