Policija privela dva mladića jer nisu htjeli na skup HDZ-a

ZAGREB - Zato što nisu željeli otići na predizborni skup HDZ-a u Donjim Kukuruzarima pored Hrvatske Kostajnice, kada je tamo nastupao predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, lokalni su policajci 5. studenoga dvojicu mladića priveli u policiju i zadržali ih dvanaest sati.



Tako tvrdi Ivo Blažanović, otac Pave Blažanovića, jednog od privedenih mladića, koji se protestnim pismom obratio načelniku Policijske postaje H. Kostajnica, izbornim stožerima stranaka, medijima, HHO-u i OESS-u.



- Na dan promidžbenog skupa HDZ-a u Donjim Kukuruzarima, u ponedjeljak 5. studenoga, koji je održavan na platou katoličke crkve u D. Kukuruzarima, moj sin je s još jednim mladićem čekao na autobusnom stajalištu nasuprot crkve autobus za H. Kostajnicu. Prema nalogu općinskog načelnika, redar za osiguranje skupa HDZ-a na silu je htio ovu dvojicu mladića ili 'privesti' na skup HDZ-a ili potjerati s autobusnog stajališta, napisao je Blažanović, koji je inače nositelj nezavisne općinske liste u Donjim Kukuruzarima.



U pismu je naveo da njegov sin, apsolvent na Pravnom fakultetu u Rijeci, koji prije toga nikada nije imao 'posla sa zakonom', nije želio pristati na ultimatum redara, pa je lokalni načelnik policiji izdao nalog da ga potjeraju ili uhite.



- Nakon što su policijski djelatnici bili uporni u ovom besmislenom zahtjevu, prijeteći pritom primjenom sile, izazvali su revolt moga sina. Uslijedila je besprizorna primjena sile pri kojoj je sinu slomljena zubna proteza te uhićenje i privođenje uz određivanje dvanaestosatnog pritvora - opisao je Blažanović događaj, napominjući da su, osim ograničavanja prava boravka i kretanja na javnom prostoru, njegovom sinu naneseni velika psihička bol i sramota.



Naveo je da su njegovom sinu policajci pripisali niz neistina - lažno ga optuživši da je bio u alkoholiziranom stanju, da je odbio legitimiranje i remetio javni red i mir.



- Remetili su ga oni koji mu nisu dopustili da mirno pričeka svoj autobus u 16.30 toga dana. Remetili su ga oni koji su dopustili da se jedan politički skup održi u crkvenom dvorištu i oni kojima se nije dopalo da ima onih koje ne interesira nastup njihovog političkog lidera - završio je Blažanović dopis za koji kaže da može dokumentirati svaku rečenicu jer je njegov sin cijeli događaj i privođenje u policiju snimio mp3 playerom.    


I.Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:20