Povijesna presuda Općinskog suda: Liječnik mora vratiti 5000 maraka mita

ZAGREB - Unatoč općepoznatim plavim kuvertama, u Hrvatskoj se ne događa često da građani prijavljuju liječnike za primanje mita, pa su stoga iznimno rijetki slučajevi da se liječnicima sudi za to kazneno djelo. A da liječnik koji nije osuđen za primanje mita mora vratiti primljeni novac, to još nikada nije zabilježeno. Do sada.



Tužitelj Pero B. uspio je nakon 11 godina u parničnom postupku doći do nepravomoćne presude Općinskoga suda kojom se uglednom zagrebačkom kirurgu prof. dr. Vuku B. nalaže da mu vrati uzeti novac.



Inače, Pero B. dao je 5000 maraka spomenutom kirurgu iz KBC-a Rebro za operaciju tumora svojoj sestri F. Č., koja je nakon "uspješne" operacije preminula u bolnici. Dr. Vuk B. bio je prijavljen i za kazneno djelo primanja mita, ali je kazneni postupak otišao u zastaru. Tada je uporni brat pacijentice preuzeo progon te je u parnici dokazao da je liječniku dao 5000 njemačkih maraka mita. Tako je barem nedavno zaključio nadležni Općinski sud.



Za laž doznao na patologiji



Prof. Vuk B. inače je autor mnogih stručnih radova i šef tima koji je 1990. prvi izveo transplantaciju jetara u Hrvatskoj, a bio je i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Pacijenticu F. Č., koja je imala tumor abdomena, zaprimio je 23. kolovoza 1994. na svome Odjelu za abdominalnu kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC-a Rebro.



Prema svjedočenju njezina brata, dr. B. je odgađao operaciju dajući obitelji do znanja da to moraju platiti. Navodno je i samoj pacijentici dolazio u sobu i postavljao joj pitanja zašto obitelj ne dolazi ispuniti svoju "obvezu". Pero B., kako je sam tvrdio na sudu, a to su potvrdili i drugi svjedoci, dogovorio je sastanak s dr. B. i pripremio novac.



Liječnik mu je rekao da će za početak biti dovoljno 5000 maraka, koje mu je Pero B. i predao u famoznoj plavoj kuverti. Nekoliko dana poslije dr. B. je operirao njegovu sestru i odstranio joj tumor. Članovima obitelji, isticao je tužitelj na sudu, rekao je kako je "operacija protekla uredno, bez ikakvih komplikacija, i da ne postoji nikakva opasnost za njezin život". Čak ih je uvjeravao, kaže Pero B., da neće biti potrebna ni kemoterapija te da njegova sestra može živjeti još 25 godina.



Međutim, dva dana poslije obitelji je priopćeno da je F. Č. preminula, a dr. B. im je naveo emboliju pluća kao uzrok smrti. Liječnik je tada "promijenio ploču" tvrdeći da je pacijentica na jetrima imala dva čvora tumora te da je ovo najbolji ishod za nju. S obzirom na to da im dr. Vuk B. nije želio dati nikakvu medicinsku dokumentaciju, Pero B. je otišao na patologiju, gdje je saznao da im je kirurg lagao.



Obdukcija je pokazala da uzrok smrti nije embolija pluća, nego da je pacijentica umrla od "plućnog edema uzrokovanog akutnim otkazivanjem srca i krvotoka", a što je uzrokovalo otkazivanje srca nikada nije ustanovljeno.



Nesavjesno liječenje



Tužiteljstvo koje je zaprimilo prijavu Pere B. smatralo je da nema dokaza da je riječ o nesavjesnom liječenju te je odbacilo kaznenu prijavu obitelji preminule pacijentice, ali je dr. B. optužilo za primanje mita. Međutim, optuženi se tijekom dvije godine uporno nije odazivao sudskim pozivima, pravdajući se lošim zdravstvenim stanjem. Tako je u kolovozu 2000. godine i postupak za mito obustavljen zbog zastare.



No, Pero B. odlučio je istjerati pravdu do kraja. Imao je svjedoke koji su znali da je liječnik tražio mito i da mu ga je on dao. Smatrao je i da može dokazati da je njegova sestra preminula zbog lošeg postoperativnog tretmana i preranog prebacivanja s intenzivne njege na odjel.

  PETINA PODMIĆUJE LIJEČNIKE

Prema rezultatima opsežnog istraživanja Transparency Internationala o korumpiranosti zemalja u svijetu, objavljenog potkraj prošle godine, u Hrvatskoj najviše korupcije ima u strukturama vlasti, zdravstva i pravosuđa. Pritom je naglašeno da su hrvatske bolnice među najkorumpiranijim institucijama u državi. Nedavno je i jedan naš dnevni list proveo anketu koja je pokazala da svaki peti Hrvat podmićuje liječnike.

























U prvom je slučaju stigao pred sam cilj. Iako je tuženi liječnik tvrdio da nije uzeo novac te je pokušavao dokazati da je i ova tužba neosnovana zbog zastare, Općinski sud je na kraju ipak povjerovao tužitelju Peri B. i svjedocima koji već deset godina u različitim postupcima ne mijenjaju svoje iskaze.



No, može se očekivati da će se dr. Vuk B. žaliti tako da će konačnu odluku donijeti Županijski sud. Kazneni postupak za nesavjesno liječenje još je u tijeku. Umirovljeni kirurg, inače, nije bio voljan razgovarati s nama o ovom slučaju.

Optužbe za primanje mita i nesavjesno liječenje

Pero B. podnio je prijavu protiv kirurga, a budući se neko vrijeme ništa nije događalo, odlučio je poslati predstavke svim mjerodavnim institucijama i osobama, pa je tako o slučaju izvijestio i tadašnjeg ministra zdravstva Andriju Hebranga potkrijepivši sve medicinskom dokumentacijom koju je prikupio.



Ministar je od bolnice zatražio da se provede hitna istraga i ispitivanje ovog slučaja, tako da je protiv dr. B. proveden disciplinski postupak. Sredinom 1995. godine dobio je otkaz jer je disciplinsko vijeće KBC-a utvrdilo da je primio mito. Međutim, kasnije je kirurg odlukom Upravnog vijeća KBC-a vraćen na posao. Radio je sve do prije dvije godine kada je otišao u zasluženu mirovinu.



U međuvremenu, na zagrebačkim sudovima protiv njega su se vodila dva kaznena postupka, jedan za primanje mita, drugi za nesavjesno liječenje koje je uzrokovalo smrt pacijentice. U oba slučaja nadležno je tužiteljstvo odustalo od njegova kaznenog progona. 



Željko Petrušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:04