Premijer Sanader je nervozan zbog izbora

ZAGREB - Teške i neodmjerene kritike koje su novinarima i medijima uputili suradnici premijera ministar Ivica Kirin, glasnogovornici Ratko Maček i Zlatko Mehun, dokaz su, ocjenjuju šef Hrvatskog novinarskog društva i politički analitičari, da je HDZ nervozan pred izbore.



Priopćenje glasnogovornika Vlade poslano iz njegova ureda kao reakcija na napise u medijima o skupocjenim premijerovim satovima samo su na kraju niza u posljednje vrijeme učestalih prozivki medija.



Mačekovo priopćenje prepuno je optužbi na račun novinara koji pišu o premijerovu bogatstvu, čime se čak imputira da Hrvatsku pokušavaju "vratiti na stari društveni sustav socijalističkog i komunističkog morala i vrijednosti uravnilovke".



Istodobno, u priopćenju nema informacije o tome i koliko "teških" satova sadrži Sanaderova kolekcija. Sinkronizirano s Mačekovim napadom, novinari su se proteklih dana našli na udaru ministra policije Ivice Kirina.



-Podnijet ćemo tužbe zbog štete koja nam se nanosi. Novinari sumnjive prošlosti morat će za ono što su napisali odgovarati. Poručujem im: gospodo, vi ne volite Hrvatsku



ministar Kirin

Ogorčen zbog toga što su se novinari dohvatili sina njegova stranačkog kolege i prijatelja iz istoga kraja Josipa Đakića, Kirin je poručio kako "neće dopustiti da to rade novinari sumnjive prošlosti, koji će za ono što su napisali morati odgovarati!".



Uslijedila je i najava glasnogovornika MUP-a o tome da priprema tužbe protiv novinara.



Prije desetak dana Sanadera i njegove suradnike ogorčila je ocjena u The Economistu kako je Hrvatska, djelomice i zbog slabog napretka po pitanju slobode medija, "muljavo dno Europe". No, ovakve, grube rekacije vrha Vlade i HDZ-a osuđuju i domaći analitičari.



- Ovakve reakcije iz HDZ-a djelomično doživljavam kao pritisak na medije, ali puno više kao nervozu pred polaganje računa biračima na izborima.



No, nemaju nas pravo proglašavati crnim i crvenim vragovima te neprijatlejima Hrvatske! - poručio je političarima iz HDZ-a predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić Luce.



Politički analitičar Davor Gjenero premijeru Sanaderu predlaže da promijeni politički stil. - Za njega bi bilo bolje da kontrolira temperament, a HDZ će morati mijenjati retoriku. Mora se stvoriti situacija u kojoj se političari više neće usuđivati svaljivati krivnju za svoje gafove i propuste na medijske profesionalce - zaključuje Gjenero.



Najskuplje, 30-ak tisuća eura vrijedne satove u kolekciji premijer Ivo Sanader stekao je u posljednje tri i pol godine!



To je potvrdio naš izvor, profesionalac u urarskom poslu, koji je analizirao fotografije Sanaderovih satova. Najskuplji, 20-ak tisuća eura vrijedan Lange und Sohne, Grand Lange1, na tržište je izašao 2003. godine.



Cartier Pasha promjera 42 milimetra, procijenjene vrijednosti veće od 10.000 eura, na tržište je lansiran 2005. godine. Glasnogovornik Vlade, Ratko Maček, međutim, sinoć je u Dnevniku Nove TV rekao da je Sanader satove stekao u posljednjih trideset godina, a ne za vrijeme mandata. - Premijer nije satove stekao za vrijeme mandata - rekao je Maček.  (S. Španović
)

Dva skupa sata u mandatu





Nataša Božić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:46