Preuređen, ali još uvijek dobar Kawasaki

S petnaestak godina staža na rock sceni Kawasaki 3P polako se približava društvu veterana, a ovo mu je tek drugi album?



Ako ga je do 2002. sputavala nezainteresiranost izdavača koji nisu znali prepoznati jedan od jačih “podzemnih” kultova u ovim krajevima, ta je prepreka uklonjena nakon otvaranja vrata Dancing Beara, finiširanja debi albuma s Denykenom, nezaboravne televizijske premijere na Dori '03 i neviđene gužve na najvećem samostalnom koncertu u Pauku.

rubrike

KULTURA

Više iz



Svako daljnje kašnjenje bilo je posljedica unutarnje dezorganizacije koja zamalo nije potopila dugogodišnji entuzijazam. U relativno kratkom roku zapakiran je novi singl “Mupov-ska”, muzički zreliji od prvog albuma, ali to je bio jedini znak života tijekom sljedeće četiri godine.



Temeljita reparacija benda



Tko je otišao iz benda i što se događalo s onima koji su ostali, sad je ipak manje važno od činjenice da je Kawasaki temeljito repariran prije snimanja novog albuma i da je, uz raniji transfer ex-Kojota Davora Viduke, dobio respektabilna sviračka pojačanja dolaskom Maria Borščaka (ex Pipsi), Stipe Mađora (Hladno pivo) i sveprisutnog Igora Pavlice.



Kad se efektan naslov albuma “Idu Bugari” poveže s istoimenim gypsy-punk minijaturama najbliža asocijacija može biti popularni Gogol Bordelo, uz jednu ipak nepremostivu razliku. Živopisna skupina istočnoeuropskih emigranata s njujorškom adresom ima neosporno talentiranijeg frontmana Eugena Hutza, međutim Kawasakijev Tomfa je daleko ekspresivniji. On je možda jedini kandidat za nasljednika pokojnog Satana Panonskog, znatno manje auto-destruktivan od vinkovačkog “mentalnog ranjenika”, ali u jednakoj mjeri drukčiji od drugih. S podebljanom instrumentalnom pratnjom Tomfina šank-poetika više se ne oslanja samo na rudimentarni ska-punk.



Posveta Mati Parlovu



Stara pjesma “Mate Parlov”, iskrena posveta nastala nakon druženja s boksačkom legendom, preoblikovana je u žestoki punk-metal crossover, a iz prerade Wonderove “I Just Called To Say I Love You” iscijeđena je “terasasta” podloga za gotovo sentimentalnu pjesmu “Anđelko” o neuzvraćenoj homoseksualnoj ljubavi.



Aktualni radijski singl “Puta Madre”, Tomfin “Fantom”, Demirelova “Ni da ni ne”, furiozni “Niskarastaman” i ponovno snimljena “Mupov-ska” nadopunjuju niz koji se može prekinuti jedino iznutra.



 Zbog burne prošlosti nezahvalno je prognozirati koliko će potrajati ova vožnja Kawasaki 3P-a, ali treba mu poželjeti da odveze što više krugova. Iako nikad neće biti bend velikog dometa, njegov je come-back jako dobra vijest za domaću rock scenu.



Ilko Čulić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00