Prijavila kriminal i dobila otkaz

POŽEGA - Vesni Majer, referentici prodaje u podružnici Croatia banke u Požegi, koja je ukazala na fiktivne uplate i isplate, kojima je država oštećena za oko milijun kuna, u srijedu 1. travnja uručen je otkaz ugovora o radu.



Banka 'prala' PDV preko tri vinogradara



Troje vinogradara u dogovoru s direktorom poslovnice lažnim si je uplatama i isplatama novca priskrbilo nepripadajući PDV.



Nema specifikacije novca



Otkaz je napisan 26. ožujka, točno na dan kad je Jutarnji list prvi put zatražio odgovor Uprave Croatia banke o fiktivnim gotovinskim uplatama i isplatama.



rubrike

VIJESTI
više iz
Skandal je Upravi prijavila upravo Vesna Majer, navodeći kako joj je, sad već bivši direktor požeške podružnice, Tomislav Didović, osobno naredio i diktirao provođenje transakcija bez obzira na to što nije bilo nikakve stvarne gotovinske isplate ili uplate.



“U srijedu 1. travnja, na kraju radnog vremena, u 15.30 v.d. direktorica podružnice Silvana Mach prišla mi je i uručila otkaz. Bilo mi je jasno da ću dobiti otkaz. Danima prije toga na mene su činili pritisak tražeći da sastavim izvještaj u kojem će stajati kako je transakcija obavljena legalno, uz polaganje i podizanje gotovine. Odbila sam to i sastavila izvještaj u kojem sam navela da nikakve gotovine nije bilo i da su sve transakcije 29. prosinca prošle godine bile fiktivne, bez gotovine. Navela sam da me na to prisilio Didović i da je on osobno diktirao iznose uplata i isplata”, kaže Vesna Majer.

  


“Iz potvrda o obavljenim transakcijama tog 29. prosinca prošle godine jasno se vidi da na njima nema specifikacije novca”, nastavlja Vesna Majer.



V. Majer kaže kako je sve to znala i kontrolorka Mirjana Tkalec koja je autorizirala transakcije.



‘Neka se provjere kamere’




“Po brzini kako se sve odvijalo jasno je da u tako kratkom vremenu ne bi bilo moguće obaviti tolike gotovinske i bezgotovinske uplate i isplate da su u pitanju bile stvarne količine gotovine koje su samo fiktivno provedene. Uostalom, podizanje tako velike količine gotovine nije moguće ukoliko dan ranije klijent to ne najavi. Mi tada obavijestimo Finu i Upravu banke. Takvog zahtjeva, međutim, nije bilo. Moje radno mjesto pokriveno je kamerama i ako snimke nisu izbrisane, može se vidjeti da prilikom obavljanja spomenutih transakcija nisam brojala nikakav novac”.  



Više uplata i isplata



Vesna Majer kaže da fiktivna isplata i uplata gotovine obavljena 29. prosinca prošle godine nije bila jedina.



Zna za još jednu, od 30. travnja 2008. godine u kojoj je sudjelovala ista ekipa.



Kaže da je nedavno, nakon smjene direktora Didovića, bio nov pokušaj fiktivnih transakcija, no da je to odbila provesti.



Dodaje i već poznati slučaj falsificiranja službenih dokumenata banke kojima je bivši direktor htio pogodovati svom ocu u oslobađanju plaćanja zdravstvene participacije.



“Još u lipnju prošle godine upoznala sam Brunu Nikolaša, voditelja službe upravljanja ljudskim potencijalima, ali i predsjednika uprave Croatia banke, Ivana Purgara, o kriminalu u požeškoj podružnici. Ništa nisu učinili, ali je tada u banku stiglo naređenje da se motri na sve moje pogreške i da se svaka sitnica prijavi u Zagreb”, priča Vesna Majer.



Tada je, kaže, počelo šikaniranje i neviđeni mobbing kome je bila svakodnevno izložena.



Zbog toga je, da bi zaštitila svoja prava i svoje dostojanstvo, podnijela tužbu protiv Croatia banke, a sudski je postupak u tijeku.



‘Nisam mogla prešutjeti’




“Imam dvoje djece i supruga koji je tek prije nekog vremena dobio posao i godinama živimo od moje plaće. Sigurno se ne bih kockala sa svojim radnim mjestom i dovodila u pitanje sudbinu svoje djece, svoje obitelji.



No, nisam mogla žmiriti pred kriminalom i prijavila sam to Upravi banke i nadležnim institucijama. Ali izgleda da problem nisu oni koji kriminal čine, već oni koji ga prijavljuju”, zaključuje Vesna Majer govoreći za Jutarnji prvog dana nakon što joj je uručen otkaz.





Vesna Majer obrazložila je da prijava protiv nje o neovlaštenom iznošenju informacija o priljevima u vezi s poticajima za duhan nema osnove



Kao razlog otkaza Vesni Majer navodi se “neovlašteno iznošenje informacija o priljevu sredstava na žiroračun klijentice Nevenke Marković” te pogreška u plaćanju virmana iste klijentice Croatia banke. Ta pogreška u plaćanju virmana dogodila se 26. ožujka 2007., a klijentica je prijavu banci podnijela dvije godine kasnije (!), 2. ožujka 2009.



U spomenutoj prijavi Croatia banci, zbog čega je - formalno - Vesna Majer dobila otkaz, Nevenka Marković navodi kako je V. Majer iznosila informacije o priljevu na njen račun u vezi s poticajima za duhan.



Kad je Vesna Majer u pisanom odgovoru Upravi banke naznačila kako poticaji za duhan za 2008. još nisu isplaćeni te da te podatke nije mogla ni iznijeti, uslijedio je odgovor voditelja službe upravljanja ljudskim potencijalima, Brune Nikolaša, kako se pritužba odnosila na ranije razdoblje.



Zadnji poticaji za duhan isplaćeni su, međutim, 31. ožujka 2008. (za godinu prije toga) pa je nejasno zašto je Nevenka Marković čekala godinu dana da bi to prijavila, odnosno dvije godine da bi prijavila navodne pogreške u virmanskom plaćanju.



“Ta prijava napisana je u Croatia banci u Požegi. Vidjela sam gospođu kada je tog dana došla u podružnicu i uputila se u Upravu. Ništa drugo protiv mene nisu imali pa im je trebalo nešto čime bi mogli opravdati otkaz”, kaže Vesna Majer.



Podaci o isplaćenim poticajima Ministarstva poljoprivrede, inače, nisu nikakva tajna. Spomenuto ministarstvo objavljuje ih na svojim internetskim stranicama. (D. H.)

Pritužba nakon dvije godine







Drago Hedl
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:09