UTEG GOSPODARSTVU

Radio-TV pristojba: Obaveznih 78 kuna za službeno vozilo

Iako je plaćanje radijsko-televizijske pristojbe normalna pojava u svijetu, posebice na Starom kontinentu, negodovanje oko takvog načina oporezivanja građana iz dana u dan jača
 Ranko Šuvar/CROPIX

Najviše državi

Plaćanje pristojbe za fizičke osobe je do danas već do detalja raspravljeno u hrvatskom medijskom prostoru. S druge strane javlja se potpuno druga slika plaćanja pristojbe za pravne osobe, točnije za vlasnike automobila koji glase na tvrtku.

Naime, ako tvrtka posjeduje jedan ili više automobila, RTV pristojba mora se za svaki automobil mjesečno uplaćivati. Primjerice, ako ste vlasnik deset automobila - naravno, ako su opremljeni radijskim uređajem - za svaki od njih dužni ste mjesečno izdvojiti 78 kn.

Iz te jednostavne računice proizlazi da je godišnje HRT-u potrebno uplatiti 9360 kn, što je u doba recesije itekako veliko opterećenje gospodarstvenicima.

Ako se tome pridodaju osnovno i kasko osiguranje, cijena litre goriva u kojoj najveći udio ima država te cestarina i, naravno, neizostavni PDV, proizlazi da većina troškova održavanja automobila odlazi na plaćanje raznih poreza državi. Novac koji se godišnje troši na plaćanje RTV pristojbi za službene automobile zasigurno bi mogao naći bolju primjenu u toj tvrtki.

Podjela sredstava

Primjerice, zakonski bi se moglo regulirati da se taj novac raspodijeli na račune zaposlenika ili da se uloži u razvoj tvrtke, čime bi se automatski stvarala dodatna radna mjesta ili unapređivala postojeća.

Pravne osobe u slučaju neplaćanja podliježu oštrijim kaznama u odnosu na fizičke. Kako doznajemo iz HRT-a, pravne osobe podliježu kazni od 2000 kn te još 500 kn po prijemniku plus sudski troškovi, ako je do njih došlo. Također, HRT ima pravo potraživati sredstva u visini jednogodišnjeg iznosa pristojbe.





Visoke kazne za prekršitelje

Ako stranka ne može ili ne želi platiti, podnosi se tužba protiv stranek. U slučaju povoljne presude za HRT naplaćuje se kazna za odgovornu osobu u iznosu od 2000 kn te se dodatno plaća po

500 kn za svaki prijemnik plus eventualni sudski troškovi. Istodobno HRT ima pravo potraživati sredstva u visini jednogodišnjeg iznosa pristojbe.









Pravne osobe moraju plaćati za sve automobile u vlasništvu

”U čl. 53 Zakona o HRT-u, objavljenog u NN 25/2003., stoji da su RTV pristojbu dužne plaćati kako fizičke, tako i pravne osobe. Ako pravna osoba nema u svom prostoru nikakav prijemnik, nego se on nalazi u automobilu koji je registriran na pravnu osobu, također se plaća pristojba u iznosu od 78 kuna. Razlika je što domaćinstvo (dakle fizičke osobe) plaćaju po jednu pristojbu, a tvrtke (pravne osobe) ovisno o broju uređaja za svaki prijemnik u svakom službenom vozilu po jedan iznos pristojbe. Pristojba je uobičajeni način financiranja javnih televizija u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:40