Reklame prodrle u unutrašnjost crkvi

Plakat s logotipom i natpisom "Banca Popolare di Verona e Novara" između oltara i oltarskih pala s Bogorodicom, svetim Antunom i inim ugodnicima Božjima?



Eto, i to će biti jedna znamenitost gotičke bazilike u Padovi, posvećene blagoglagoljivu fratru Antunu koji je prispio iz Lisabona i u Padovi stekao slavu propovjednika i pomagača sirotinji, uz pridjevak: Padovanski. Pred bankovnim plakatom vjernici se, naravno, neće moliti - on će ondje služiti kao znak da je Svečeva bazilika od te banke izmolila 90.000 eura za popravak velike rozete.



Bazilika je stara, trošna, fratri jedu kojegdje jer im se urušio refektorij - a talijanske banke, premda privatizirane, uživaju u Italiji privilegije monopolističkog kartela i naplaćuju klijentima gotovo već i "dobardan", pa im nije teško od te mane s neba odvojiti ponešto i za one na Nebu i njihove molitelje na Zemlji.



I u srednjem vijeku su feudalci davali crkvama dio onoga što su uzeli puku, za spas svoje grešne duše, zašto ne bi sada to činile banke - veli povjesničar umjetnosti i bezvjerac Vittorio Sgarbi. Dosad su reklame bile samo izvana, uz fasade, ali sada se vjernici moraju naviknuti i na reklame u samome hramu Božjemu - prenosi Corriere della Sera riječi Giannija Berna, predsjednika Venerande Arce, srednjevjekovne institucije koja se stara o održavanju Bazilike. Po njegovim riječima, ni papinski izaslanik nema ništa protiv. Pod uvjetom da su reklame diskretne i čedne.

iz Rima Inoslav Bešker
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:19