NOVOST U HRVATSKOJ

Sa svojim bebama ‘razgovaramo’ puno prije nego što nauče govoriti

Radionice za riječke roditelje vodi psihologi-nja Rebeka Bulat koja tvrdi da je znakovni jezik prirodan način komunikacije s dječicom
 Nikola Šop/CROPIX

Lovro ima samo 6 mjeseci, a njegova majka Davorka Peran silno želi i jako se trudi da uspostave međusobnu komunikaciju koja neće biti tek eliminiranje uzroka Lovrina nezadovoljstva nakon što zaplače. Kada je ova mlada mama doznala da se u Rijeci održavaju radionice za roditelje na kojima može savladati osnove znakovnog jezika za bebe, zaključila je - to je prilika i među prvima završila tečaj. - Krenuli smo s dva znaka, za mlijeko i grudi, jer ga još dojim, i znakom za piti.

Želimo ga ‘čuti’

Već sada Lovro, kada mu pokažem znak, reagira, i to s veseljem. No, još ne uzvraća, ali vjerujem da će kroz dva mjeseca upornog ponavljanja, ne samo mene nego i svih ukućana, i sam reagirati znakovnim jezikom. On je moje prvo dijete i ovaj me program privukao iz jednostavnog razloga što ne mogu dočekati da Lovro progovori - kaže Davorka, jako zadovoljna što je u odnosu sa svojom bebom, kojoj je, naravno, u potpunosti posvećena, napravila korak više. A pritom ima punu podršku supruga, majke koja će i preuzeti brigu o unuku nakon što navrši godinu dana.

- Svi su odlično prihvatili, a vodi nas želja da Lovri olakšamo komunikaciju i da nam sam pokaže što želi, a ne da idemo, kao sada, sistemom eliminacije. Kad zaplače, prvo provjerim je li gladan, je li suha pelena, je li mu vruće ili hladno. Uskoro ćemo uvesti i nove znakove, a premda nekome možda sve to više sliči na igru, vjerujem da jako koristi njegovu mentalnom i emocionalnom razvoju.

Radionice za roditelje vodi psihologinja Rebeka Bulat, koja kaže da je znakovni jezik za bebe jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije nego što ono progovori. U Hrvatskoj je to još novost, no u svijetu se koristi više od 20 godina.

Sve je počelo s knjigom

Znakovni jezik za bebe ili program Baby Signs razvile su dr. Linda Arcedolo i dr. Susan Goodwyn, profesorice psihologije na američkom sveučilištu Davis.

- Moja priča s Baby Signs programom znakovnog jezika za bebe počela je na jednoj edukaciji u Zagrebu. Naime, po struci sam psihologinja, radim s djecom i roditeljima, odnedavno u vlastitoj privatnoj psihološkoj praksi u Rijeci. Na edukaciji u Zagrebu u siječnju ove godine sasvim slučajno, kako se to često u životu dogodi, moja draga kolegica Vesna prišapnula mi je o jednom novom programu koji će se uskoro početi provoditi i u našoj zemlji. Sama me ideja profesionalno jako zainteresirala, ali i kao mamu tada 18-mjesečnog dječaka. Ubrzo sam stupila u kontakt s Jelenom Čusak, koja je i sama kao mama, susrevši se s knjigom dr. Acredolo i dr. Goodwyn ‘Baby Signs: How to Talk to Your Baby Before Your Baby Can Talk’, krenula prvo upotrebljavati Baby Signs znakovni jezik za bebe sa svojom curicom, a naposljetku i odlučila otkupiti licencu i dovesti cijeli program u našu zemlju.





Dugoročni pozitivni efekti

Tako sam i ja donijela odluku da postanem Baby Signs instruktor - kaže prof. Bulat. Mali tim instruktora educirao se u veljači ove godine i otada su počele radionice i u našoj zemlji. Naime, Baby Signs program provodi se uspješno već više od 20 godina u više od 30 zemalja diljem svijeta. Dodaje da su je oduševili pokazatelji znanstvenih istraživanja koja su pratila djecu i u starijoj, školskoj dobi. Ona su pokazala da rano znakovanje ima puno pozitivnih efekata na dječji razvoj, i to dugoročnih. Tako znakovanje smanjuje frustracije u predgovornoj fazi, kada djeca imaju puno toga reći, ali još ne govore, omogućuje djeci da dijele svoj svijet, jača vezu roditelj - dijete, promiče pozitivan emocionalni razvoj, jača djetetovo samopouzdanje, potiče razvoj govora (djeca koja znakuju ranije s većom lakoćom počinju pričati i imaju bogatiji rječnik), ali i intelektualni razvoj. Istraživanja su, među ostalim, pokazala da primjerice osmogodišnjaci koji su znakovali u ranoj dobi postižu značajno bolji rezultat na testu inteligencije nego njihovi vršnjaci koji nisu savladali taj jezik komunikacije. - Prvo jutro kada mi je na kućnu adresu stigao Baby Signs startni paket, koji sadrži 4 slikovnice, dva DVD-a, magnetni podsjetnik za hladnjak, te priručnik za roditelje, moj mali sin je naučio tri znaka. Imala sam potvrdu i kao mama da je znakovanje lagano, ali i jako zabavno i roditeljima i djeci. Iako je on tada već govorio kratke rečenice, a danas je veliki brbljavac, mi i dalje koristimo znakovni jezik jer ga jako veseli učenje i pokazivanje znakova. Inače, sa znakovanjem se može početi odmah po rođenju, iako se tada ne može očekivati povratna informacija u obliku znaka od djeteta. Zato je nekakvo optimalno vrijeme za početak znakovanja kada dijete ima 8-10 mjeseci jer je ono tada spremno i uzvratiti znak, a ne ga samo razumjeti i očekivati, što je karakteristično za mlađe bebe. No, sa znakovanjem se može krenuti i u kasnijoj dobi, do druge godine. Isto tako, korisno je i za neku djecu s teškoćama u razvoju, djecu s govornim teškoćama, djecu sa Downovim sindromom, djecu s mentalnom retardacijom, neku djecu s autizmom - ističe naša sugovornica.

Sve što dijete zanima

Oduševljenje ovim programom nastoji prenijeti roditeljima koji pohađaju radionice, a veseli je svaka povratna informacija koju dobije od roditelja, posebice videozapisi znakovne komunikacije mališana s roditeljima. S većinom roditelja koji su prošli radionicu ostala je u kontaktu, pa tako i s Ivanom Jurić, majkom jednogodišnje Lucije. Svoje iskustvo, koje za sada baš i nije ohrabrujuće, Ivana je spremno podijelila i s nama. - Otkad sam u travnju prošla dvosatnu radionicu, pokušavam Luciju naučiti dva osnovna znaka, za jesti i piti. Ona mi još ne uzvraća, ali neću odustati. Možda je tome razlog što ona, primjerice, kada je gladna, već šalje glasovnu poruku ‘am, am’, pa misli da nam druga komunikacija i ne treba - s osmijehom kaže Ivana dok spremno našem fotoreporteru pozira sa svojom ljubimicom koja će za dva dana proslaviti prvi rođendan. Cijeli program joj je jako zanimljiv i vjeruje da bebe mogu sasvim lijepo komunicirati i prije nego što počnu izgovarati prve riječi i rečenice. Osnovni edukacijski program za roditelje sadrži videorječnik s ukupno sto znakova, no svaki roditelj može taj rječnik obogatiti svime što je njemu i djetetu zanimljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:43