SEEMO: Novinari u Srbiji i RH pod pritiskom

BEČ - Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) sa sjedištem u Beču upozorila je da su novinari u Srbiji i Hrvatskoj izloženi pojačanom pritisku zbog svog pisanja, uključujući prijetnje nasiljem, sudske tužbe, pa čak i zatvor.

SEEMO je priopćio da je zabrinut zbog pogoršanja uvjeta rada za novinare u Srbiji i Hrvatskoj i naveo šest slučajeva napada ili pritisaka u Srbiji i četiri u Hrvatskoj koji su se dogodili u posljednja dva mjeseca.

Incidenti u Srbiji uključuju napad nožem na voditelja na srbijanskom radiju, presudu za klevetu izrečenu jednom novinaru iako su u njegovom izvješću iznesene istinite činjenice, kao i prijetnje smrću.

U Hrvatskoj je jedan nizozemski fotoreporter pretučen, a još je nekoliko novinara bilo suočeno s prijetnjama zbog svog rada, navodi SEEMO.

"Vrlo sam zabrinut zbog pogoršanja radnih uvjeta za novinare u Hrvatskoj i Srbiji, posebice stoga što je u mnogim slučajevima jasno da su pritisak vršili politički predstavnici", rekao je glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović.    (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:58