Senor Glavaš, želim u ZNG!

OSIJEK - Jorge Eduardo Rozse Flores, zvani Chico, kao zapovjednik Internacionalnog voda u Osijeku, bio je vrlo blizak s Branimirom Glavašem i često se mogao vidjeti u zgradi Sekretarijata za narodnu obranu, u Županijskoj ulici, u središtu Osijeka, gdje je bio Glavašev ratni štab.



Bolivijska policija ubila hrvatskog dragovoljca Chica



U Hrvatsku je došao početkom rata, u ljeto 1991., predstavljajući se kao novinar koji radi za španjolske medije, a prema vlastitoj priči, kojom je objašnjavao svoj kasniji vojnički angažman, novinarstvo je napustio i priključio se hrvatskim oružanim snagama zgrožen brutalnim ratom JNA i srpskih pobunjenika protiv Hrvatske.







rubrike

VIJESTI
više iz
U filmu “Chico”, koji je kasnije snimljen prema njegovu scenariju, čije je snimanje pomoglo i hrvatsko Ministarstvo obrane, Flores je tu scenu filmski ovjekovječio ulaskom u Glavašev ratni ured u kojem izražava svoju želju da se priključi Zboru narodne garde i svečano uzima oružje.



Flores je zapovijedao jedinicom koja je bila smještena na osječkom strelištu Pampas, a kasnije sudjelovala i u obrani sela Laslovo, nadomak Osijeka. Uloga te vojne postrojbe, sastavljene mahom od stranaca i Hrvata rođenih i odraslih u SAD-u, Australiji i Južnoj Americi, bila je vrlo zagonetna. Poznato je da su Floresovi vojnici, odjeveni u crne uniforme, sudjelovali u miniranju srpskih kuća u Čepinu, prigradskom naselju Osijeka, kao i u samom Osijeku te drugim okolnim mjestima.







No, uz djelovanje Internacionalnog voda vežu se i dva nikad razjašnjena ubojstva: švicarskog novinara Christiana Wuertemberga i britanskog Paula Janksa. Prvi, Wuertemberg, zagonetno je ubijen u blizini kampa u kojem je bio smješten Internacionalni vod. Ozbiljna istraga o tom ubojstvu nikada nije provedena, a Flores je Švicarca optužio da je bio špijun srpske strane i da je sudbinu koja ga je zadesila i zaslužio.



Nekoliko tjedana kasnije u Osijek dolazi i britanski novinar i fotoreporter Paul Jenks, kako bi istražio što se dogodilo s njegovim švicarskim kolegom. No, Janksa je zadesila ista sudbina - misteriozno je ubijen u blizini Antunovca, sela kraj Osijeka. Njegova pogibija pripisana je snajperskom metku sa srpske strane. O pogibiji Paula Janksa novinar Observera John Sweeny snimio je dokumetarni film “Dying for the Truth”, u produkciji britanskog Channela 4, u kojem je za smrt dvojice novinara optužio Floresa.



Eduardo Flores nakon rata u Hrvatskoj napustio je Osijek i živio u glavnom gradu Mađarske. Dobio je hrvatsko državljanstvo, a u Osijek se, koliko je poznato, vraćao još samo dva puta - kada je prije nekoliko godina promovirana njegova zbirka poezije te kada je snimao film “Chico”.





                Policija prevozi leševe plaćenika koji su pokušali ubiti Moralesa

Drago Hedl
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:21