Šibenik je bio na dnu, a sad se razvija kao Zagreb

ŠIBENIK - Oduševljenje predsjednika Stipe Mesića uspješnim gospodarskim razvojem Šibenika i pohvale koje je izrekao na račun sposobnih, dobro organiziranih i uspješnih lokalnih dužnosnika najviše su iznenadile Šibenčane koji još, čini se, nisu svjesni golemih promjena i krupnih pomaka nabolje u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji.



- Nakon Domovinskog rata Šibenik je bio jedan od najnerazvijenijih i socijalno najugroženijih gradova u Hrvatskoj, a sada je, prema dinamici razvoja i investicija, drugi u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba - rekao je Stipe Mesić te dodao pohvalu kakvu nitko u Šibeniku nije ni u snu očekivao: - Treba doći u Šibenik i vidjeti što sve mogu postići sposobni koji imaju dobre programe i koji to što su zamislili, znaju provesti u djelo.



Predsjednik Mesić bio je iskreno oduševljen onime što je vidio u Šibeniku. Kada je došao u gospodarsku zonu Podi, u prvi trenutak bio je gotovo zbunjen.



- Nisam ni u snu očekivao da ću tu zateći pogone u gradnji, posebno ne proizvodne pogone. Za razliku od drugih zona koje su zauzele neproizvodne djelatnosti i trgovinski lanci, ovdje se podižu isključivo proizvodni pogoni. Sada me više ne čudi što je ova šibenska gospodarska zona jedina u Hrvatskoj koju je EU podržala i kojoj je odobrila izdašne bespovratne potpore iz pretpristupnih fondova. Koliko se sjećam, EU je dala sav potreban novac za gradnju infrastrukture na 1,3 milijuna četvornih metara šibenske gospodarske zone - napomenuo je Stipe Mesić.



Nakon razgovora s lokalnim dužnosnicima u Poduzetničkom inkubatoru, Mesić je izvan protokola posjetio tvrtku Maris konzalting poduzetnice Emilije Friganović, a zatim NCP remontno brodogradilište Šibenik gdje je odao veliko priznanje i izrazio osobnu podršku poduzetniku Goranu Prginu koji je preporodio gotovo propalo državno poduzeće.



- Ovo je bilo poduzeće koje je već propalo kada ga je država prepustila poduzetniku Prginu. Tijekom samo tri godine on ga je ne samo izvukao iz mrtvih, nego je uspio udvostručiti broj zaposlenih i osmisliti nove proizvodne programe - naglasio je Mesić.



NCP remontno brodogradilište Šibenik danas je jedno od najkonkurentnijih i najuspješnijih hrvatskih tvrtki na svjetskom tržištu, a sami Šibenčani toga će postati svjesni vjerojatno tek sada kad ga je lavinom pohvala zasuo predsjednik države.





Predsjednik Mesić uočio je da se u Šibeniku radilo dobro i temeljito te da su Šibenčani na vrijeme izradili kvalitetne razvojne programe i obavili sve pripremne predradnje, tako da sada investitori dolaze na pripremljen teren i nemaju poteškoća s realizacijom svojih ulaganja i dozvolama.
Ulagači nemaju većih problema s dozvolama



Diana Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:48