Sjećate li se zadnjeg gostovanja Nizozemske?

ZAGREB - Posljednje gostovanje Nizozemske na hrvatskom tlu bila je posebna utakmica koja je ostala u sjećanju svih koji su bili na njoj, ali i onih koji su je gledali na televizorima.



U lipnju 1990. godine, 20-ak dana nakon 13. svibnja i neodigrane utakmice Dinama i C. zvezde, na Maksimiru se igrala prijateljska utakmica Jugoslavije i Nizozemske uoči skorašnjeg SP-a u Italiji.



Velika većina gledatelja (a bilo ih je više od 20.000) okrenula se tada protiv Jugoslavije, isfućkala himnu, navijala za Nizozemsku te vrijeđala izbornika Osima i većinu igrača.



Bila je to posljedica nereda uoči utakmice 13. svibnja, revolta zbog kažnjavanja Bobana i samim tim nepozivanja u reprezentaciju, a i miris rata osjećao se u zraku.



Nizozemski igrači bili su šokirani i nije im bilo jasno otkud zvižduci državi koja je bila domaćin u toj utakmici i toliko "nizozemskih" zastava na tribinama (uglavnom zastave SFRJ i SRH s kojih su bile istrgane zvijezde i okrenute naopako).



Tadašnja zvijezda nizozemske reprezentacije bio je Marco Van Basten koji će sljedeći tjedan kao izbornik predvoditi "oranje" protiv Hrvatske u Splitu.

Hrvoje Slišković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:37