Specijalci neće ‘fantomsku pušku’

ZAGREB - Sve do ovog tjedna uopće nije bilo poznato da se Hrvatska vojska koristi tom puškom. U Ministarstvu obrane nam je rečeno da je njome naoružana padobranska satnija BSD-a te da je prije dvije godine puška uspješno prošla testiranja u svim vremenskim i terenskim uvjetima. No, nije nam odgovoreno koliko je pušaka kupljeno i koliko su plaćene.



Prema neslužbenim procjenama, kupljeno ih je oko 100 komada. Specijalne postrojbe HV-a i postrojbe koje odlaze u misije opremljene su raznim vrstama naoružanja Heckler & Koch kojih je dosad kupljeno oko 600 komada, dok su ostale postrojbe većinom opremljene kalašnjikovima. Stoga pojava belgijske puške u elitnoj postrojbi HV-a predstavlja iznenađenje s obzirom na to da Ministarstvo obrane nikad javno nije objavilo da naša vojska posjeduje to naoružanje.



Riječ je o pušci kojom se u NATO-u koristi jedino slovenska vojska koja je prošle godine kupila 6500 komada, dok belgijska vojska još uvijek pušku testira i nije ušla u redovnu upotrebu iako je domaći proizvod. Slovenci su pušku F2000 zajedno s njenom pratećom opremom platili 1700 eura po komadu.



Puška je bila na testiranju i u američkoj vojsci, ali nije prošla. Nakon velikih kritika proizvođač te puške FN Herstal razvio je i nedavno predstavio novu jurišnu pušku SCAR, što dovoljno govori koliko i proizvođač vjeruje u svoj proizvod.



Vojni stručnjaci imaju loše mišljenje o toj pušci. Kao najveće mane ističu činjenicu da se magazin nalazi u kundaku zbog čega puška mijenja težište, a to je čini nepreciznom. Nadalje, zbog bulp up sustava ljevacima čahure izlijeću ravno u glavu, a barutni plinovi prilikom ispaljivanja također idu direktno vojniku u glavu.



S obzirom na to da se pripadnici elitne postrojbe HV-a žale na svoje glavno oruđe za rad i iznose jednu od najtežih pritužbi da je neprecizno, upitno je kako je i zašto ta puška ušla u službenu uporabu. Prema neslužbenim informacijama, na toj je pušci inzistirao zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja brigadir Nikola Županić.



Kako je BSD pod izravnim zapovjedništvom Glavnog stožera, Županić je svoju želju iznio načelniku GS-a generalu Josipu Luciću koji je prihvatio njegove argumente te je nakon testiranja puška ušla u redovnu upotrebu. No, pojedini visoko rangirani časnici i djelatnici MORH-a bili su iznenađeni informacijom da HV posjeduje tu jurišnu pušku.



Kruljac: Ne znam ništa o toj pušci

Zapovjednik Kopnene vojske general Mladen Kruljac nam je u Delnicama kazao da ne zna ništa o toj pušci, što je u najmanju ruku čudno. Pojedini naši izvori pak tvrde kako su nabavu u tišini dogovorili general Josip Lucić i brigadir Nikola Županić te da i inače za nabavke BSD-a zna jako malo ljudi, što, naravno, otvara pitanja opravdanosti, kontrole i transparentnosti trošenja novca poreznih obveznika.  







Proizvedena-2001.g.

Težina- 3,8 kg

Dužina-690 mm

Brzina gađanja- 850 metaka u minuti

Optički nišan

Najbolje djelovanje-do 500 m

Početna brzina zrna900m/s
KARAKTE RISTIKE



Krešimir Žabec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:33