POLICIJA POKRENULA POTRAGU

Nestao problematični sin generala Koradea, nitko ne zna gdje je!

Koradeu se sudi zbog iznude i sprečavanja dokazivanja, a predmet je prebačen u Zagreb zbog prijetnji sutkinji
Mario Korade izlazi iz zlatarskog suda.
 Krunoslav Pavlina / CROPIX

Gdje je Mario Korade (27), problematični sin pokojnog generala Ivana Koradea, koji bi prema nedavnoj sudskoj odluci opet trebao biti u istražnom pritvoru remetinečkog zatvora, nitko ne zna. No ono što je poznato je da se njegovo ime nalazi na stranici Nestali.hr te se za njim gubi svaki trag od nedjelje, kada se udaljio u nepoznatom smjeru iz bolnice Sveti Duh. O nestanku pacijenta bolničko je osoblje izvijestilo policiju jučer ujutro.

Od tada policajci tragaju za nestalim mladićem kojemu se sudi za iznudu i sprečavanje dokazivanja.

Zabrana približavanja

Zašto je Korade junior završio u zagrebačkoj bolnici i kada točno, njegova majka Ljiljana Korade nije željela komentirati, a njegov odvjetnik s kojim je u kontaktu kaže da za nestanak kao i za boravak u bolnici nije znao.

- Čuo sam se s njim i savjetovao ga da se još danas javi u istražni zatvor jer da je to najbolje za njega. A da se vodi kao nestala osoba, to mi je prvi glas - rekao je kratko Koradeov odvjetnik Josip Reljić.

Korade je naime u istražnom zatvoru boravio od studenog prošle godine pa sve do 19. veljače kada mu je izvanraspravno vijeće Općinskog suda ukinulo pritvor, zamijenilo ga mjerama opreza te mu izreklo i zabranu približavanja na manje od 500 metara oštećenom Zdenku M. Tužiteljstvo se žalilo na tu odluku pa je prošli tjedan vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo žalbu te problematičnom generalovu sinu ponovno odredilo pritvor. A kako se na ročištu, na koje je inače uredno dolazio sa slobode, nije pojavio, nova sudska odluka nije se mogla sprovesti u djelo.

Zbog spleta različitih okolnosti Mario Korade ne prestaje zadavati glavobolje i vlastitoj obitelji i institucijama. Od smrti oca Ivana Koradea, koji je prije osam godina ubio pet osoba i potom presudio sebi, Mario Korade je zbog niza eskapada dobio razne epitete poput razuzdan, neukrotiv, bezobrazan, divlji... Zadnji pridjev zaradio je nakon što je divljao na grobu Gorana Hudića, tinejdžera kojega je u krvavom pohodu ubio njegov otac Ivan.

Podsjetimo, sudski postupci koji su se protiv Marija Koradea vodili na zlatarskom sudu gdje je sve optužbe negirao na kraju su zbog prijetnji raspravnoj sutkinji završili krajem siječnja na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. SutkinjaAleksandra Leljak zatražila je da se spis delegira sa zlatarskog suda te je ujedno tužiteljstvu u Zlataru podnijela kaznenu prijavu zbog prijetnji “Nije problem riješiti suce”, a koje joj je uputio nepoznati počinitelj predstavivši se kao Koradeov prijatelj.

Kamatarenje znanca

Korade je naime na optuženičkoj klupi osim zbog iznude završio i zbog sprečavanja dokazivanja jer je Zdenko M., kojemu je Korade tri godine prijetio, kamatario ga i zlostavljao, svjedočio u Koradeovu korist na drugom suđenju za napad na braćuNenada i Roberta Bistrovića.

Zdenko je Koradeu od ljeta 2012. pa sve do lanjskog listopada dao oko 50.000 kuna. Korade mu je prijetio masakriranjem te čupanjem grkljana i očiju. U svom potresnom iskazu na sudu, Zdenko je ispričao da ga je Korade tri godine kamatario, govorio mu da je smeće, nitko i ništa te da se više bojao psihičkog nego fizičkog maltretiranja. Ustvrdio je i da je dugo šutio jer je Korade poznat u lokalnim krugovima kao nasilna osoba.

Dugogodišnja agonija

Upravo da ga “skine s vrata”, Zdenko M. je posvjedočio u Koradeovu korist vezano uz napad na braću Bistrović.

- Kad je došao kod mene u Zlatar, imao je raširene oči i izgledao je tako da sam se preplašio. Ispričao mi je da je vodio psa u šetnju i zatekao Bistroviće da ruše drva u njegovoj šumi. Rekao je da ih je prebio. Na mobitelu mi je pokazao snimku kako leže u blatu, a on ih tuče. Toga trena sam se toliko preplašio da sam rekao da ću svjedočiti u njegovu korist i da ću reći ono što mi on kaže. Samo sam želio da konačno mogu normalno živjeti - opisao je svoju dugogodišnju agoniju Zdenko M., koji je godinama služio Koradeu kao “blagajna”.

Osim tih sudskih muka s druge strane zakona, obitelj pokojnog generala prošle godine vodila je i bitku za zemljište i kuću u Velikoj Veterničkoj. Na javnoj dražbi završili su zbog neplaćanja hipotekarnog kredita. Zahvaljujući donacijama prijatelja i poznanika uspjeli su sačuvati imanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 21:05