Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
OPTIMIZAM U HRVATSKOM TABORU

JEDNA OD NAJVEĆIH HRVATSKIH UZDANICA 'Protiv Talijana smo uvijek dobro prolazili'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. srpanj 2016. 17:31

Znate već priču o Kruni Simonu, ljevorukom španeru iz Trnskog, s pokojom kilom viška. Momku za kojega se isplatilo potegnuti s one strane Save, momku čija je košarka uvijek nudila više od klišeja, momku koji je ostao u Trnskom, ili gdje je već Zagreb u međuvremenu igrao, do 26. godine.

Onda je krenulo, onda se Kruno Simon dokopao reprezentacije, danas je ispod sto kilograma, a od 2011. do sada on je i nezaobilazna karika Hrvatske. I od 2013. do danas igrač koji, ako i nije u petorci, onda je sasvim sigurno dio nje s obzirom na ono što pokazuje na parketu.

Jedva čekam početak

Danas mu je 31 godina i jedna je od najvećih uzdanica Hrvatske na putu za Rio. Ovo su razmišljanja igrača oko kojega će se dosta toga vrtjeti. Oko Bojana Bogdanovića, Darija Šarića i Krune Simona. Ako Hrvatska želi do šanse za prolaz do Olimpijskih igara, ovaj trojac mora biti gotovo savršen.

- Ove su pripreme bile drukčije od svih do sada, prije svega zbog činjenice što su na njih igrači stizali u različitom stanju jer nekima je ranije završila sezone, neki su stigli izravno nakon nje, a Dario i ja smo igrali najdulje i priključili se kasnije. Trebalo je kroz pripreme sve to iznivelirati, posložiti.

Međutim, uloga Krune Simona bila je očita. Već od prvog treninga, ali i kad je zaigrao na pokusima.

- Nije to za mene novost, znam što mi je za raditi. Nemamo širok krug opcija, ali opet ima nas sasvim dovoljno da možemo na parketu raditi ono što nam je cilj. U super sam stanju i jedva čekam da počnu okršaji u Torinu.

Nekako su ove kvalifikacije, kako se bliže, sve više u onoj priči, s obzirom na prorijeđene reprezentacije, da će do uspjeha stići onaj tko će najbolje patentirati minimalističku mantru “manje je više”.

Strpljenje je ključ

- Sport je specifičan i tu ne igraju papirnati odnosi na parketu. Ovo je turnir u kojemu nas čekaju, nadam se, četiri utakmice. Turnir u kojemu morate pobijediti u posljednje dvije utakmice. Ako želite u Rio.

Optimist?

- Jesam, mislim da imamo šansu. Nismo favoriti, ali mislim da imamo šansu.

Veću od Grka?

- Možda to izgleda tako, ali bio bih oprezan. Nikome neće biti lako protiv njih.

Dugo je u Italiji, zna što je sve Ettore Messina donio Italiji, prije svega u odnosima u momčadi, zna i koliko su Talijani napaljeni da vide Rio. Kako ih spriječiti?

- Oni su reprezentacija u kojoj je do sada bio naglašen ego pojedinih igrača, pa je Messina idealan izbor trenera koji može te stvari pomiriti. Neosporno je da posjeduju iznimnu individualnu kvalitetu. Ali ima još nešto. Mi smo uvijek dobro prolazili s Talijanima, nekako smo uvijek znali izaći na kraj s njima.

Koliko je tu zapetljana situacija što je turnir kratak i što ćemo, možda, ako se tako stvari poslože, a mi vjerujemo da hoće, s tim Talijanima morati u te četiri utakmice igrati dva puta? U utorak i u subotu.

- Bit će to zanimljivo, svakako će u tome ležati neke zamke. Doduše, ne treba zaboraviti da su tu i Grci.

Kruno Simon, ako niste znali, veliki je fan Darija Šarića. Imaju njih dvojica neku međusobnu energiju, ne samo na parketu, nego i izvan njega. Kako Simon komentira Darijev napredak?

- Definitivno je sazrio, ne samo na parketu, u igri, nego i izvan njega i to je normalno. On je mlad dečko, tek su mu 22 godine, a dvije godine u vrhunskom sustavu kakav je bio Efesov sasvim sigurno su pomogle. Strpljenje je u tim situacijama ključ i Dario je danas spremniji nego što je bio do sada u reprezentaciji.

Sazrijevanje je ključ, je li iz ove perspektive Kruni Simonu žao što se tek sa 26 godina otisnuo u inozemstvo?

- Ne znam. Meni je bilo dobro u Zagrebu, ne bih mijenjao neke stvari. Međutim, treba reći i da je danas drukčije vrijeme od onoga kad sam ja počinjao, danas igrači odlaze sve mlađi i mlađi.

Kruno Simon ovih dana važe i gdje će nastaviti karijeru. Puno je spekulacija. Od ostanka u Milanu, do koketiranja s Efesom, Barcelonom, Maccabijem.

- Da se razumijemo, meni je dobro u Milanu i volio bih nastaviti tamo. Sad, hoće li tako biti, ostaje za vidjeti.

Milano ima opciju u ugovoru, Simon ima opciju u ugovoru, a naš igrač rado bi potpisao ugovor na dvije sezone, ne samo na sljedeću.

- To je otprilike tako.

Kruno Simon i njegova supruga Nikolina ove su zime dobili prvo dijete. Ljeto je takvo da Simon neće biti sa svojim curama možda do konca kolovoza.

Neobična priča

- Igre su velik motiv. I sve je tu jasno.

A do njih će nas voditi i Kruno Simon. Bit će on kreator naših napada, ali i ubojiti strijelac. Zna da će protivničke obrane ciljati na njega, ako budu ciljale na Bojana Bogdanovića, zna da će i on sam imati veću slobodu. Uostalom, Hrvatska je posljednjih dana razradila sve opcije.

U nedjelju navečer stigli su u Torino. Smjestili se u hotel NH Lingotto Congress, u ponedjeljak će isprobati koševe, pogledati prvi ogled Italije i Tunisa i od utorka kreću u vatru.

Pet dana koje ih mogu lansirati u nebu. Tamo gdje sami sebe nisu vidjeli, a kamoli da ih je netko drugi vidio. Ponekad, međutim, priča mora biti neobična da bila čudesnija, veća. A nije nemoguće. Doista nije...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kakav će košarkašima biti turnir u Torinu? Kakvo će biti ozračje u torinskoj olimpijskoj dvorani?

- Nisam igrao u njoj jer Torino igra prvenstvene utakmice u manjoj dvorani. Međutim, ne mislim da će biti uvjeti u kojima će biti nemoguće igrati za gosta. Mislim da će sve biti puno, ali pritisak neće biti neizdrživ.

Atmosfera u dvorani neće biti neizdrživa

Aco Petrović često je tijekom ovih priprema znao reći, uostalom, bio sam svjedok jednog treninga kad je to kazao i pred vama, “ovo je Simonova zadnja šansa, nemojmo dopustiti da je propusti”...

- Ha, pa da. Iako, o tome je li ovo moja zadnja šansa ili nije, treba pričekati. Nije mi ni na kraj pameti sada razglabati o tome je li ovo moje posljednje ljeto u reprezentaciji. Ima dovoljno vremena, tko, uostalom, zna što će biti za godinu dana kad je Eurobasket.

Kruno Simon je i veliki nogometni fan, prije negoli se priključio reprezentaciji bio je uz Vatrene na Euru, ispadanje je gledao u reprezentativnom društvu.

- Žao mi je, odigrali su doista pošten turnir. No, sve je to sport i tako treba prihvatiti i to ispadanje u osmini finala.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Linker
14. travanj 2024 19:48