Što nas čeka krajem godine

Kad bi republikanski kandidat za predsjednika SAD-a John McCain došao na vlast, njegova bi lista prioriteta ipak imala neke bitne razlike u odnosu na stranačkog kolegu u Ovalnom uredu.

"Trebamo reforme koje će potaknuti rast i osigurati mogućnosti napretka. Trebamo zakone koji osiguravaju poštenu igru i kažnjavaju loše ponašanje na tržištu kapitala. Trebamo poreznu politiku koja uvažava radnike i tvrtke koje stvaraju nova radna mjesta, one koji pokreću ovo gospodarstvo i pomažu u ostvarivanju uspjeha u globalnom gospodarstvu", ukratko je svoje viđenje gospodarske politike sažeo McCain.

McCain tvrdi da će predložiti alternativnu poreznu politiku koja će se sastojati od samo dvije porezne stope.
Također, McCain bi se založio za jednogodišnje zamrzavanje svih programa za koje sredstva odobrava Kongres, osim troškova za vojsku i prava ratnih veterana. McCain tvrdi da svaki takav program koji se predlaže Kongresu ima ugrađenu pretpostavku da, jednom kad bude odobren, može trajati vječno, uz stalno povećavanje budžeta. "Moja će administracija promijeniti taj način razmišljanja", ustvrdio je McCain.

Što se tiče poreza, McCain ima nekoliko prijedloga rješenja tog pitanja. Inspiriran bivšim protivnikom u utrci za predsjedničkog kandidata Fredom Thompsonom, McCain tvrdi da će predložiti alternativnu poreznu politiku koja će se sastojati od samo dvije porezne stope i većim mogućnostima za odbitke nego što to nudi sadašnja porezna politika. Porezni obveznici imali bi mogućnost odabira prema kojem bi poreznom sustavu željeli podnijeti porezne prijave. McCain bi pomoću ovakvog prijedloga mogao steći velike simpatije i na strani birača demokrata jer je otvoreno napao američku Poreznu upravu, zloglasni IRS, i njihov glomazni sustav ispunjavanja poreznih prijava koje svake godine izluđuju porezne obveznike.

Sve više postaje izvjesno da je McCain u velikoj prednosti jer se već može posvetiti predsjedničkoj kampanji.
Svaka sličnost s Hrvatskom definitivno je slučajna pa bi naputak za predsjedničke aspirante domaćih stranaka ipak glasio: prvo omogućite hrvatskim građanima da zarade dovoljno da bi podnosili poštene porezne prijave pa se onda pozabavite sličnim temama. Ono što ne bi bilo loše jest poslušati McCainov prijedlog smanjenja najviše stope poreza za tvrtke s 35% na 25%.

Još jedan zanimljiv prijedlog mogao bi biti zanimljiv domaćim pretedentima na stolac na Pantovčaku - ukidanje federalnog poreza na gorivo od Dana sjećanja, zadnjeg ponedjeljka u svibnju, do Dana rada, prvog ponedjeljka u rujnu. Kao i kod nas, to je tradicionalno vrijeme godišnjih odmora kad se ljudi najviše voze. Predložena ušteda iznosila bi 2,35 dolara po prosječnom rezervoaru, s čime bi se radosno složili i hrvatski vozači, kad već plaćaju koncesionarske cestarine.

Navedeni prijedlozi prilično bi uzdrmali trenutačnu strukturu američkog budžeta, bez drastičnog mijenjanja vanjske politike koju McCain kao bivši vojni pilot i potomak dvojice admirala ne može tek tako napustiti, a da se ne osjeti poraženim. No, s obzirom na nepoštednu bitku koju vode Hillary Clinton i Barrack Obama, sve više postaje izvjesno da je McCain u velikoj prednosti jer se već može posvetiti predsjedničkoj kampanji, dok se biračko tijelo demokrata sve više antagonizira pa ne bi bilo nimalo čudno da poraženi dio iz inata ode na stranu republikanaca.



NT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:32