ZLATNI GIOVANNI

STRAHOVITO SKUP SPORT Samo puška kojom puca Cernogoraz vrijedi 120 tisuća kn!

'Svaki njegov metak, svaka ta patrona košta 2.5 kune. On na svakom treningu ispuca 150 patrona'
 Drago Sopta/CROPIX

Giovanni Cernogoraz definitivno će postati prva zvijezda hrvatske streljačke obitelji nakon zlata koje je “upucao” u Londonu. Veća I od Snejžane Pejčić…

- Petorica suparnika u finalu bili su i sami u sličnoj ulozi kao glineni golubovi koje su svi zajedno gađali na streljani. Nisu imali šanse, Giovanni je bio toliko smiren i fokusiran da mu zlato nije moglo izmaći iz ruke, rekao je Saša Špirelja, ponajbolji hrvatski strijelac koji, nažalost, nije izborio vizu za London.

Saša je u krugu obitelji na TV ekranu gledao Giovannijev pobjednički pohod. Njegovi su također kompletna streljačka obitelj, otac Ante, brat Roman, supruga Marijana, kao i šogorica Suzana. Isto kao i kod Giovannija čiji su se djed i otac Valter također bavili streljaštvom.

- To im je obiteljska tradicija. Imaju obiteljski biznis, restaurant u Novigradu. Uz pomoć toga su i mogli financirati Giovannijev put do zlata. To je strahovito skup sport i u pravilu se njime mogu baviti samo mali imućniji sportaši.

O kojim se tu “gabaritima” točnije govori…

- Kao prvo, sama puška kojom je on gađao vrijedi minimalno 120 tisuća kuna. Svaka od tih “cijevi” je unikat, rađena po mjeri sportaša koji ju je naručio. Svaka je u potpunosti ručni rad. Giovanni puca puškom talijanske firme Perazzi, to je najbolje oružje.

Špirelja je naglasio kako je kompletna oprema jako skupa, no to nije sve:

- Svaki njegov metak, svaka ta patrona košta 2.5 kune. U njoj je 360 kuglica (sačma) promjera 2,4 milimetra. Mora se uzeti u obzir da on na svakom treningu ispuca 150 patrona, često i puno više. Naravno, pomnoži li se to sa svakodnevnim treninzima, lako je izračunati koliko mu novaca godišnje treba. A tu još nisu uračunati golubovi koje on gađa. Svaka ta “mrtva ptica” košta 1,5 kunu. Kad se sve skupa zbroji, dobije se prilično velika cifra koju je Giovannijeva obitelj morala uložiti u ovo zlato.

Sva je sreća, Giovanni je od 2011. evidentni olimpijski kandidat te ti troškovi od tada idu na račun Hrvatskog olimpijskog odbora. No, to nije došlo preko noći. Kao i u slučaju Janice Kostelić, Blanke Vlašić…i Giovanni Cernogoraz je tipični obiteljski proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:27