Studenti na ulici brane svoja prava

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.11.2006. u 17:19

ŠIBENIK - Zbog nezakonite promjene studijskog programa te drugih spornih odluka v.d. dekana Marka Radačića, donesenih u procesu prerastanja šibenske Visoke škole za turistički menadžment u Veleučilište, šibenski su studenti jučer svoj revolt iskazali mirnim javnim demonstracijama i prosvjednim pohodom od Veleučilišta do kancelarije šibenske gradonačelnice Nedjeljke Klarić.

Izlazak studenata na ulice bio je pitanje dana, kako zbog upornog odbijanja čelnika Veleučilišta da im omogući nastavak studija prema upisanom programu, tako i zbog mlakih reakcija Ministarstva znanosti na krizu šibenskog Veleučilišta.

Šibenski studenti pobunili su se još uoči početka akademske godine, zbog toga što je privremeni dekan Marko Radačić bez odluka Stručnog vijeća promijenio studijske programe te im onemogućio da studij završe prema programu koji su upisali. Nakon prvih prosvjeda obećano im vraćanje upisnog programa studija, ali to obećanje nije ispunjeno.

Štoviše, studenti su došli u situaciju da ih se prisiljava na nastavak studija prema nezakonitom programu! Naime, upisi zbog problema koji su već bili doveli do otvorenog bunta studenata nisu ni u jednom trenutku bili obustavljeni, a studenti koji su digli glas protiv neregularne promjene studijskog programa žalili su se da im se prijeti da neće moći dobiti diplome.


Ministarstvo ne reagira

Ministarstvo znanosti je potvrdilo da su studenti u pravu, ali nije poduzelo ništa da se problemi riješe. Umjesto toga, produžilo je mandat privremenom dekanu pa su studenti zaključili da Ministarstvo i nema namjeru provesti u djelo vlastite stavove.Stanko Ferić

Izdvajamo