Tik-tak hrvatskih političara

Iako svi pokazuju točno vrijeme i vrlo se rijetko kvare, ručni satovi naših političara više koriste za šminku te da pokažu koliko je njima stalo do imidža u javnosti. Fotoreporeri Jutarnjeg uspjeli su poslikati ručne satove vodećih hrvatskih političara od kojih se dva najskuplja nalaze na ruci najmoćnijeg političara u Hrvatskoj, premijera Ive Sanadera.



Sat na ruci govori o statusu svog vlasnika na prilično nenametljiv način jer dok svatko može odmah procijeniti koliko je novca potrebno za određenu marku automobila, a većina prepoznaje i marku cipela, pravu vrijednost sata moći će primijetiti samo pravi zaljubljenici u urarski zanat pa stoga znaju i cijeniti satove na primjeren način.



Zbog toga je Jutarnji list uz pomoć procjenitelja satova, koji je želio ostati anoniman, istražio koje marke ručnih satova nose naši vodeći političari i koja je njihova vrijednost.



Nakon premijera Sanadera najskuplji sat od 8000 eura nosi ministar Šuker, a sat ministra Rončevića nismo uspjeli procijeniti
Kako kaže, svoje satove u Hrvatskoj posebno voli isticati Dubravko Merlić, dok je trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević poseban ljubitelj satova. Opći zaključak o profilu naših političara i njihovim ručnim satovima ipak se ne može dati.



- Političari koji imaju imidž i stil odjevanja paze i na poruku koju šalju svojim satovima. Ipak, na Zapadu se o tome vodi više brige, dok su kod nas satovi važni tek nekim političarima - ističe naš procjenitelj ručnih satova.



Za razliku od premijera, predsjedniku Stjepanu Mesiću važnije je da sat služi za točno pokazivanje vremena, a ne za šminku. Naime, nakon što je dulje vrijeme nosio luksuzni Cartierov ručni sat, Mesić je sredinom prošle godine počeo nositi sat ruske marke Wostok. Riječ je o daru koji je Mesić tada primio od jedne strane delegacije, a tržišna vrijednost tog Mesićeva sata procjenjuje se na svega dvadesetak eura.



Premijerova dva ručna sata ukupno su vrijedna više od 30 tisuća eura. Jedan od njih je marke Lange und Sohne koji je vrijedan više od 20 tisuća eura. Drugi, vrijedan 10 tisuća eura, marke je Blancpain.



Iza Sanadera najskuplji sat u Vladi nalazi se na ruci ministra financija Ivana Šukera. Njegov Bentley vrijedan je između 7000 i 8000 eura.



Vrijednost sata: više od 20.000 euraVrijednost sata: više od 10.000 eura

IVO SANADER

Marka sata: Lange und Sohne

Marka sata: Blanspain





Najskromniji političar prema procjeni ručnih satova je Božidar Kalmeta, čija je Boccia vrijedna "svega" 200 eura.



Ministar Kirin pak nosi Raymond Weil čija vrijednost nije veća od 5000 kuna. Državni odvjetnik Mladen Bajić ima Philippe Charriol vrijedan između 500 i 600 eura.



Ministri Dragan Primorac i Božo Biškupić nose istu marku sata, poznati Maurice Lacroix, no Primorčev ručni sat vrijedniji od onog ministra kulture. Njegova cijena iznosi 1000 eura, dok je Biškupićev sat procijenjen između 500 i 600 eura.



Ministrica Ana Lovrin na ruci, kaže naš procjenitelj, nosi jeftinu imitaciju svjetski poznate marke IWC. Kako je riječ o imitaciji vrijednost sata, teško je procijeniti.



Ministar obrane Berislav Rončević nosi Cartierov sat čiju vrijednost nismo uspjeli procijeniti.





Lijepe i skupe satove voli i ruski predsjednik Vladimir Putin koji ima nekoliko prestižnih Patek Philippe satova. Putin ipak najčešće nosi 60 000 dolara vrijedan Patek Philippe Perpetual Calendar sat. Patek Philippe satove volio i Josip Broz Tito, a ponosni vlasnik tog renomiranog sata je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji uz Philippea ima i Rolex.



Zlatni Rolex nosio je američki predsjednik John F. Kennedy koji mu je 1962. za rođendan poklonila slavna Marilyn Monroe. Brojni inozemni političari izbjegavaju nošenje "razvikanog" Rolexa te se češće odlučuju za Jaegar Le Coultre čiji najeftiniji model stoji oko 5 000 eura. Pojedini političari i zvijezde biraju skupocjene satove izrađene u malim serijama. Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger nosi Audemars Piguet koji se procjenjuje na nekoliko stotina tisuća dolara.



No "glavne face" međunarodne politike, američki predsjednik George W. Bush i dugogodišnji britanski premijer Tony Blair, nose satove vrijedne manje od 100 dolara. Tony Blair godinama je ljubitelj švicarskih Swatch satova, a Bush nosi Timex Indiglo sat vrijedan tek 50 dolara na čijoj je poleđini si ugravirao 'George W. Bush President January 20, 2001.' Očito da se jednog dana zna kome je pripadao.  Boba Blašković

Za Berlusconija najskuplji, a za Busha najjeftiniji sat

Najskuplji sat od svih političara na svijetu nosi bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi. Njegov Constantin Vacheron sat, vrijedan 540 000 dolara, svojevremeno je bio oporbin argument za Berlusconijevu rastrošnost.





Marka sata: Cartier

Vrijednost sata: nepoznata

Marka sata: Philippe Charriol

Vrijednost sata: između 500 i 600 eura

Marka sata: Maurice Lacroix

Vrijednost sata: oko 1000 eura

Marka sata: Boccia

Vrijednost sata: između 200 i 300 eura

Marka sata: nepoznata (jeftina imitacija IWC-a)

Vrijednost sata: nepoznata, no ne prevelika

Marka sata: Maurice Lacroix

Vrijednost sata: između 500 i 600 eura

Marka sata: Bentley

Vrijednost sata: između 7000 i 8000 eura

Marka sata: Raymond Weil

Vrijednost sata: 5000 kuna
BERISLAV RONČEVIĆ    

MLADEN BAJIĆ

DRAGAN PRIMORAC

BOŽIDAR KALMETA

ANA LOVRIN

BOŽO BIŠKUPIĆ

IVAN ŠUKER

IVICA KIRIN



Sanjin Španović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:46