ŠTO PITI

TOP 10 vinara: Kraljica graševina... A onda sve ostalo!

Podrumi Belje imaju čak 583 hektara vlastitih vinograda

1. PODRUMI BELJE

Kneževi Vinogradi, www.belje.hr

Smatra se da je Baranja, a gdje se nalaze Podrumi Belje, ime dobila od mađarske riječi ‘boranya’, što znači - vinska majka. Najveći i najpoznatiji proizvođač vina toga kraja svakako je Belje, čiji se vinogradi protežu na više od 700 hektara južnih obronaka Banovog Brda, najveće uzvisine u Baranji. Tako zaštićeni sa sjevera, vinogradi Belja daju grožđe od kojeg se proizvode napose vrhunska i kvalitetna bijela vina, graševina, chardonnay, pinot sivi i rajnski rizling. U novije doba Belje je ponudilo i dva vrhunska crna vina, merlot i cabernet sauvignon, no najveći dragulj ovog proizvođača je program Goldberg, Zlatna sekcija vrhunskog vina, dobivenog od vrhunske sorte vinove loze, uzgojene na Banskoj kosi. Bez imalo pretjerivanja može se reći da su beljska vina najčešći gost uz ovdašnje trpeze. Beljska vina postižu zapažene rezultate na stručnim domaćim, ali i inozemnim ocjenjivanjima, a nerijetko su proglašavana i šampionima. Svakako treba istaknuti zadnju nagradu koju je osvojio Merlot 2008 Podruma Belje koji je na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter u Londonu osvojio zlatnu medalju, ali i regionalni trofej čme je svrstan u sto najboljih vina svijeta.

2. ILOČKI PODRUMI

Ilok, www.ilocki-podrumi.hr

Prva vinova loza stigla je u Ilok u 3. stoljeću nakon Krista. Nikola Iločki izgradio je dvorac i podrume, kanale čuvanja zlatne kapljice obronaka Fruške gore. Papa Innocent XIV. u 17. stoljeću imanje je darovao kneževskoj obitelji Odescalchi, a iz čijeg doba datira današnji podrum, ispod iločkog dvorca, dug 84 metra. Za krunidbu britanske kraljice Elizabete II. iz tog je podruma svojedobno isporučeno 11.000 butelja, što možda predstavlja najbolju referencu Iločkih podruma. Samo vrhunska vina putuju na daleke dvore. Iločki traminac, izborne berbe bobica, osvajač je Decantera, londonske zlatne medalje, na natjecanju s preko 10.000 izlagača iz 92 zemlje, dočim je vrhunski traminac na istom natjecanju osvojio broncu. Nisku nagrada upotpunili su u Ljubljani, španjolskom Valladolidu... dočim se Decanter u vinarskom svijetu smatra ‘Ligom prvaka’. Iz podruma godišnje izađe preko 4,5 milijuna litara, a 70 posto je graševina.

3. KUTJEVO

Kutjevo, www.kutjevo.com

Iako su između 16. i 17. stoljeća Kutjevom vladali Turci, podrum kutjevačke vinarije, iz 1232. godine, ostao je u namjeni, a veli se, i zbog toga što je viši stalež Požeškog sandžakata ondje navodno kradom uživao u vinu. Kutjevo predstavlja prvi vinarski biser požeške Zlatne doline, na više od 400 hektara tla pod vinovom lozom. Uz šampionska vina ledenih i izbornih berbi, Kutjevo je pokrenulo i proizvodnju vina De Gotho, ekskluzivni program sa odabranih lokaliteta. Graševina, rajnski rizling, pinot sivi, chardonnay, traminac, sauvignon... u stalnoj su ponudi. U Kutjevu ‘stanuje’ možda i najveća vinska arhiva u Hrvatskoj.

4. KRAUTHAKER

Kutjevo, www.krauthaker.hr

Vlado Krauthaker je, prema reviji za vino, 2006. godine proglašen vinarem godine. Njegov chardonnay iz ‘00. godine je svjetski šampion, srebrni u Njemačkoj, zlatni u Ljubljani nekoliko godina poslije... Vina vinarije Krauthaker vrhunski su proizvod kutjevačkog kraja i požeške Zlatne doline. Krauthaker je brzo zauzeo vodeće mjesto na tržištu i sa svojom graševinom, vinom iznimne kakvoće, a uz koju se ravnopravno javljaju sauvignon, spomenuti chardonnay, pinot sivi, zelenac, te merlot rose, kao i pinot crni. U podrumarstvu Krauthaker nisu rijetka ni predikatna vina, kasnih i izbornih berbi, kao i ona izbora suhih bobica.

5. ĐAKOVAČKA VINA

Drenje, www.djakovacka-vina.hr

Vrhunska đakovačka graševina dolazi s osunčanih, najboljih i pomno odabranih vinogradskih položaja Mandićevca. Žuto zelenkasta boja joj starenjem prelazi u svjetložutu sa zlatnom nijansom. I kao takva je, uz brojne druge sorte đakovačkih vina, osvajala nagrade od Beča, preko Pariza do Ljubljane i Zagreba. Đakovački kraj nudi vino već dvije tisuće godina. Godišnje u Đakovu proizvedu i do 2 i pol milijuna litara.

6. ERDUTSKI VINOGRADI

Erdut, www.erdutski-vinogradi.hr

Erdut je mjesto istinske tradicije, vinogradskih šetnica, starih podruma... Najveća europska bačva, od čiste plemenite slavonske hrastovine, a iz 1730. godine, čuva 75.000 litara najboljeg erdutskog vina. Sama bačva, daleko je od onoga što Erdut u cijelosti nudi, no impozantna je drvena građa bačve, veličine omanje kuće, za koju se 109 hrastovih duga sušilo 10 godina, i na koncu okovalo s 2 i pol tone željeza. Pa ipak, taman ne vidjeli bačve, valja se s njima obavezno združiti kroz vrhunsku graševinu ili zweigelt, ponajbolje erdutske proizvode, toliko pitke i briljantnog okusa...

7. FERAVINO

Feričanci, www.feravino.hr

Feričanački proizvođač vina hrvatski je izvoznik u Rusiju, Češku, Njemačku, Austriju, Veliku Britaniju i SAD. Vina ovog proizvođača jedna su od najzastupljenijih na slavonskom i domaćem tržištu, čest odabir ljubitelja dobrog vina. Feravino se može pohvaliti s nekoliko fantastičnih sorti, a među najnagrađiva-nijim je frankovka. Unazad samo 5 godina ta je frankovka odnijela najveća priznanja u Orahovici, Splitu, Iloku...

8. ENJINGI

Hrnjevac, Vetovo, www.enjingi.hr

Mješavina ponajboljeg grožđa različitih sorti odabranih bobica kasne izborne berbe, od graševine, rajnskog rizlina, mirisavog traminca, sauvignona i sivog pinota, daje vrhunsko suho vino obitelji Enjingi - Venje. Ono dozrijeva isključivo u hrastovini kroz 18 mjeseci, a leži u bocama. Berba iz ‘98. svjetski je šampion, na ponos najvećeg proizvođača vina Slavonije i Hrvatske, Ivana Enjingija, praunuka Kolomana, koji je na obroncima Krndije prvi lozu zasadio 1890. godine, i na čijim se temeljima proizvodnja sustavno širila. Svjetložuta etiketa na boci predstavlja redovnu berbu, nešto tamnija kasnu, još tamnija etiketa je za vina izborne berbe, a gotov smeđe označavaju dozrijevanje u hrastovim bačvama.

9. JOSIĆ

Zmajevac, www.josic.hr

Obitelj Josić dolazi iz Osijeka. Početkom ‘99. godine kupili su iz ‘37. godine stari podrum u Zmajevcu, dug 42 metra, 5 metara ispod zemlje. Zadržavajući izvorni karakter podruma, a uz novu tehnologiju, obitelj je tada započela ‘avanturu’ silnih ulaganja i razvoja, da bi i u manjem roku od 10 godina postigla nevjerojatan uspjeh.

Ciconia Nigra, ili Crna roda, vino nastalo spajanjem triju Josićevih sorti, caberneta franca, carberneta sauvignona i crnog pinota, najhvaljenije je i nezaobilazno vino baranjskog i osječkog kraja, a uz divljač, tamno meso ili jake sireve. Uz podrum je nedavno uređena kušaonica, te restoran. Josić nije vinarski ‘industrijalac’, što njegovih 100.000 boca godišnje čini još vrednijima.

10. ZDJELAREVIĆ

Brodski Stupnik, www.zdjelarevic.hr

Vinarija Zdjelarević jedna je od prvih privatnih vinarija u Hrvatskoj, osnovana 1985. godine, u vrijeme kada je djelatnost još ograničavao zakon. Jedni su od onih koji se smatraju ishodištem i poticajem oživljavanja tradicije uzgoja vinove loze. Zdjela-rević je podizanjem novih nasada i stručnim radom stvorio kakvosnu razinu vina koja su danas itekako prepoznatljiva i izuzetno dobro vrednovana na svjetskim natjecanjima. Graševina je čest izbor Zdjelarevićevih kupaca, ali i rajnski rizlin, sauvignon, chardonnay...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:29