ŠTO PITI

TOP 5 vinara - Krčka priča o žlahtini

Najznačajnija krčka vinarija podigla je kvalitetu svog osnovnog vina, vrbničke žlahtine, na vrlo visoku razinu

POLJOPRIVREDNA ZADRUGA ‘VRBNIK’

Namori 2, Vrbnik

T: 051 857 101

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.zlatnavrbnickazlahtina.com

Najznačajnija vinarija na Krku koja u zadruzi okuplja većinu vrbničkih proizvođača grožđa. Lansirali i etablirali vrbničku žlahtinu na nacionalnom tržištu. Predvodi je sposoban i dinamičan dvojac u liku upravitelja Slavka Zahije i enologa Marinka Vladića, čija je najveća zasluga povratak pozitivnog imidža, narušenog diskutabilnom kvalitetom u zadnjim godinama vladavine prethodnog upravitelja. Vjerojatno jedini veći proizvođač u Hrvatskoj koji cijelu svoju proizvodnju uspije prodati kroz butelje (cca 500.000 komada godišnje) što je za domaće prilike iznimno dostignuće. Napustili su standardne goleme tankove od stotinjak tisuća litara i prebacili vinifikaciju u manje tankove radi selekcije kvalitete, brže manipulacije po berbi i lakšeg praćenja. Podigli su kvalitetu osnovnog vina - Zlatne Vrbničke Žlahtine u neslućene visine, ali su i osim te redovne žlahtine proizveli dva nova atraktivna proizvoda. Prvi je pjenušac dobiven klasičnom šampanjskom metodom pod nazivom Valomet s dodatnom varijantom odležavanom na dnu mora i ukrašenom morskim ornamentima, a drugi je premium linija žlahtine pod nazivom Zlatna Vrbnička Žlahtina - Grand Cru.

POLJOPRIVREDNA ZADRUGA ‘GOSPOJA’

Frankopanska 1, Vrbnik

T: 051 857 142

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.gospoja.hr

Druga po veličini i važnosti vinarija na Krku predvođena obitelji Toljanić. Toljanići su i poznati ugostitelji s nekoliko objekata na samom Vrbniku od kojih je najvažniji već slavni restoran - konoba Gospoja. U godinama lutanja Zlatne Žlahtine po pitanju kvalitete i stila, ova je vinarija premošćivala nastali jaz između potreba tržišta i ponude regije svojom ne veličanstvenom, ali stalnom i pouzdanom kvalitetom. Osim redovne žlahtine proizvode i poluslatko Misno vino također od žlahtine s odobrenjem Biskupskog ordinarijata Krk.

KATUNAR VINARIJA D.O.O

Vinogradska 17, Vrbnik

T: 051 857 393

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.katunar.com

Treća vinarija po važnosti, vrlo ambiciozno pokrenuli cijeli niz projekata, od impozantne vinarije u samom Vrbničkom polju do široke palete vina raznih stilova. Primjerice, osim bazne žlahtine prvi su eksperimentirali sa žlahtinom u barriqueu, zatim prvi pokrenuli ponovnu proizvodnju pjenušaca, a nakon toga i jedino hrvatsko biser vino (frizzante). Također proizvode i vino pod nazivom Kurykta nigra na bazi syraha porijeklom iz zadarskog vinogorja, a posljednji, nedavno pokrenuti, te možda najveći projekt ove vrijedne i ambiciozne obitelji je golemi vinograd veličine 30-tak hektara poviše Baške u kojem su osim zasađene žlahtine na otok Krk introducirali i slavnu sortu syrah.

OBRT ZA VINARSTVO I RASADNIČARSTVO ‘ŠIPUN’

Šipun 16, Vrbnik

T: 051 857 086

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Mala, ali vrlo značajna vinarija koju vodi cijenjeni agronom Ivica Dobrinčić. Posljednjih nekoliko godina u kontinuitetu uspijeva proizvesti vrbničku žlahtinu top kvalitete. Doduše u malim količinama od nekoliko tisuća boca, ali čijom kvalitetom značajno pomiče dosadašnje granice saznanja o potencijalu sorte.Osnovni posao kojim se pored vinarstva bave je za Vrbničko polje važna proizvodnja loznih cijepova žlahtine i rasadničarstvo. Svoje jedino vino izbacuje na tržište pod nazivom Žlahtina Šipun.

PAVLOMIR D.O.O.

Novljansko polje bb, Novi Vinodolski

T: 051 248 033

Jedina kvarnerska vinarija vrijedna preporuke koja se ne nalazi na otoku Krku. Pokrenuli su je još za vrijeme Domovinskog rata izbjegli Vukovarci. Vrijedni su Vukovarci obnovili odavno zapuštene vinograde u blizini Novog Vinodolskog i na neki način vratili vinogradarstvo u ovu za vino povijesno značajnu i neshvatljivo zapuštenu vinsku regiju. Najvažnija sorta je također žlahtina kao i kod ostalih proizvođača, ali proizvode i lepezu ostalih sorti od kojih je najvažnije istaknuti chardonnay i cabernet sauvignon. Etikete vina su posebno atraktivne turistima jer nose oznake svih većih gradova obale Kvarnera, od Opatije do Senja.

Morski pjenušac

Prvi morski pjenušac na svijetu, Valomet, izvučen je iz mora upravo na Kvarneru, podno Vrbnika. Proizveden je od Zlatne vrbničke žlahtine, a odležao je 400 dana na dubini od 30,6 metara gdje je temperatura 12 stupnjeva. Taj je ambijent, zaštićen od kisika, svjetlosti i buke, idealan za fermentaciju pa čega morski pjenušac ima posebnu aromu. Ime Valomet označava stijenu o koju se razbijaju valovi, pa je tako i dobio ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 00:20