PROŠAO ROK TRAJANJA

TRI RAZLOGA ZAŠTO MUŠKARCI OSTAJU U VEZAMA DUŽE OD ŽENA Moraju se naučiti nositi s ovim problemima

 Adam Gregor/iStock

Većina ljudi se u jednom trenutku našla u vezi kojoj je prošao rok trajanja.

Rijetki su slučajevi da srednjoškolske ljubavi opstanu pa je jedino logično da su i prekidi sastavni dio putovanja kroz život. Međutim, čini se da nekima to putovanje teže pada nego drugima, a ti neki su muškarci.

Muškarci će zbog toga češće od žena odlučiti ostati u vezi duže nego što bi trebali, a te zaključke potvrđuju i istraživanja te podaci da su prema nekim podacima više od 80% zahtjeva za razvod predale žene.

Portal Yourtango prenosi tri razloga zbog kojih su muškarci manje skloni prekinuti vezu:

Dečki se boje previše izgubljenog vremena

Frustrirajuće je čuti nekoga kako o svojoj prošloj vezi govori kao o potpunom gubitku vremena. Ako možete svoje vrijeme provedeno u vezi sagledati u kontekstu učenja o sebi, vezama ili samo umijeću prekidanja veza, tada ste bolja i razvijenija odrasla osoba nego prije.

Također, nemojte negirati vrijednost introspekcije i promišljanja nakon veze - bez obzira na njezino trajanje - zato jer vas svako iskustvo dodatno oblikuje u partnera kakvim želite biti. Da, možda vam je bankovni račun nešto siromašniji ili ste odbili nabacivanja zgodne suradnice na poslu prije nekoliko mjeseci, ali ono što ste ostvarili i naučili o sebi je nemjerljivo. Vrednujte to.

Dečki misle da mogu popraviti vezu

Veze će imati svoje uspone i padove, no postoji razlika između 'lošeg perioda' i fundamentalne disonance koja se ne može popraviti.

Držanje čvrsto za nešto što je već propalo samo će stvoriti daljnu srdžbu i prijezir, no, istraživanja pokazuju da će jedan od šest muškaraca ostati u lošoj vezi barem šest mjeseci vjerujući da će se nešto popraviti. To je ironično s obzirom da će takva filozofija samo stvoriti ono čega se dečki najviše boje, a to je 'izgubljeno vrijeme'.

Prekidi mogu u mozgu aktivirati isti dio koji stimulira i fizička bol, što može dovesti do ostanka u vezi kako bi se takav osjećaj izbjegao. Što je najbolje što možete učiniti? Pokušajte shvatiti da će biti i mentalne i fizičke boli nakon prekida (uz to će vam pasti i razine dopamina) te se pripremite za proživljavanje najšireg spektra emocija.

I da, molimo vas, nemojte uhoditi bivšu na društvenim mrežama.

Dečki imaju potrebu potiskivati svoje osjećaje

Dok žene tradicionalno nemaju problema s pokazivanjem svojih osjećaja i dijeljenjem istih sa svojim prijateljima i obitelji, muškarci u emotivnim krizama tipično preferiraju lakše teme kada su u bilokakvom društvu.

Tijekom teških vremena, njihova će lica neće pokazivati gotovo nikakve znakove toga, možda će u većem obujmu uživati u svojim porocima, no muškarcima je partner najčešće jedina osoba u životu kojoj se spremno povjeravaju. Kada postoji prijetnja da će ta osoba nestati ili kada muškarac izgubi onoga kome se povjerava to može biti jako teško za podnijeti.

Dečki koji su na rubu prekida ili koji prekidaju bi trebali utjehu potražiti u bratu, sestri ili dugogodišnjem prijatelju, a ne boci tekile i video igrama.

Znanost je na strani dečkiju u ovom slučaju, časopis za socijalnu psihologiju i znanost osobnosti objavio je studiju koja pokazuje da je otvorena diskusija o nedavnom prekidu može poslužiti kao katalizator za oporavak. S tim na umu, i ako se nalazite u takvoj situaciju, popričajte s prijateljem ili prijateljicom koja će vas slušati. Je li to tako teško?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:54