VODIČ 2011.

Turistički vodič; Lika, Karlovac i Gorski kotar: Gastronomska ponuda

Gorski kotar svoju gastronomiju temelji na bogatstvu šuma i voda, od divljači i šumskih plodova do riječnih riba, žaba i puževa

Iako se većina putnika od kontinenta prema moru danas vozi autocestom, iz kolektivnog sjećanja još nisu izbrisane gastro-uspomene na janjetinu s ražnja, kultni i široko omiljeni specijalitet posluživan u gostionicama uz staru cestu. Unatoč tome što umiljata životinjica nabodena na ražanj nije oku ugodan prizor, neodoljiv okus i miris tek ispečena mesa u Zdihovu i drugim mjestima u Gorskom kotaru mnoga je vozila skretao s puta, a mlada janjetina zauzela je čvrstu poziciju u vrhu nacionalne gastronomije. Osobito ako je bila atribuirana kao lička ili otočka.

Janjetina, dakako, nije jedini specijalitet koji nude Gorski kotar i Lika, regije koje predstavljamo u ovom vodiču . Već sam prolazak tim područjem, a osobito duži boravak u djevičanskoj prirodi, pobuđuje vjeru kako se u takvim krajevima poslužuju fina, zdrava i tradicijska jela, pripravljena od izvornih namirnica koje odražavaju posebnosti podneblja. Neovisno o tome je li riječ o gorskokotarskoj divljači, ličkome krumpiru ili pastrvama iz Gacke, žabama, kozjem, ovčjem ili kravljem siru, puževima, teletini ili dimljenim suhomesnatim prerađevinama, gljivama, livadnom ili šumskom medu, palenti s čvarcima ili kiselom mlijeku, domaćoj šljivovici ili likerima od šumskog voća, Lika i Gorski kotar neće razočarati ni jednog pravog gurmana.

Lika je poljoprivredno-stočarsko područje, u novije doba i turističko, idealno za uzgoj zdrave hrane. Mliječni proizvodi seoskih domaćinstava svoju kvalitetu temelje na vrhunskoj stočnoj ispaši kakvom obiluju velebitski pašnjaci bogati aromatskim biljem, ali i na dugoj stočarskoj tradiciji.

Gorski kotar svoju gastronomiju temelji na bogatstvu šuma i voda, od divljači i šumskih plodova do riječnih riba, žaba i puževa.

Na tako prostranom području kao što su Gorski kotar i Lika nezahvalno je izdvajati samo neke restorane, mnogo je važnije navesti gastronomske žanrove po kojima su te regije specifične i poznate, a slijedom toga barem neke ugostitelje koji ih dostojno prezentiraju.

U rustikalnom ugođaju Ličke kuće, restorana u sastavu Nacionalnog parka Plitvička jezera, najbolje je naručivati jela s otvorenog ognjišta, janjetinu ili teletinu s krumpirima ispod peke, a za desert ličke uštipke.

U restoranu Zlatna potkova u Gospiću, nazvanom po vlasnikovu konju, većina posjetitelja i ne pomišlja naručiti išta drugo osim izvrsne janjetine tek skinute s ražnja.

Najbolju pastrvu na svijetu, a to je ona iz krške ljepotice Gacke, najbolje je pojesti na Tonkovića vrilu, na samom izvoru te čudesne rijeke u Sincu, u restoranu Bistro Vrilo Gacke, a specijalitet je dimljeni filet pastrve. Ta riječna riba sadrži male količine kolesterola pa se posebno preporučuje ljudima koji pate od bolesti srca i krvožilnog sustava.

U restoranu i hotelu Macola u Korenici nema čega nema, a poduzetni domaćin nudi raznovrsnu kuhinju za svačiji ukus , od domaćih specijaliteta do internacionalnih i vegetarijanskih menija. U ograđenom prostoru iza hotela izležavaju se dva medvjeda, što neodoljivo privlači djecu, a odrasle asocira i na lovački gulaš u ponudi restorana.

U restoranu Bitoraj u Fužinama, poznatom po jelima od divljači, u jelovnik su unijeli i veprića ispod peke, a od slastica preporučuju goransku kremu sa šumskim voćem.

Bistro Jezero u Lokvama, osim žaba i divljači pripravljenih na različite načine, nudi i biftek na podlozi od šparoga, janjeće kotlete i druge specijalitete.

Goranska kuća u Delnicama drži se sportskog pravila kako se ne mijenja ni momčad ni stil igre kojom se pobjeđuje, pa i dalje nudi pršut od divljači, veprovinu s domaćim njokima, a u sezoni i različite vrste gljiva.

Konoba Volta u Fužinama obogatila je meni vrhunskim specijalitetom: medvjeđom koljenicom. Uz jela od konjetine i divljači, posebno preporučuju slastice od šumskog voća.

Bistro Bijela ruža u Ravnoj Gori dosljedan je u gastro prezentaciji autohtonih specijaliteta goranskog kraja - divljači pripravljenoj na različite načine, žabama, pastrvama itd.

U poznatom restoranu Mance u sklopu istoimenog hotela u Brodu na Kupi, uz jela po izboru i uobičajene goranske specijalitete, pripravljene i na suvremeniji način, mogu se naručivati različiti gastro aranžmani za posebne prilike.

U restoranu Pansiona Nacionalnog parka Risnjak ponuda je u novije vrijeme znatno poboljšana i osvježena, a bazirana je na tradicionalnim jelima toga kraja.

Divljač s njokima ostaje trajni favorit ugođajnog restorana Mirni kutak u Otočcu. U lovnoj sezoni nude i fazane i divlje patke, a dobrodošlica se uvijek iskazuje domaćom šljivovicom.

Lovački dom u Delnicama sjedinjuje tradiciju i suvremene gastro tendencije. Lovačka juha, palenta s čvarcima, mesna jela u umaku od gljiva, ali i sve ono na što upućuje naziv restorana.

Restoran Maki u Gospiću s višedesetljetnom tradicijom kao da svojim jelovnikom poručuje: Kušajte Liku! Kušajte, dakle, lički seljački ručak, domaći sir škripavac, pršut, velebitsku travaricu itd.

Pansion Vrata nedaleko od Fužina nudi autohtona jela i specijalitete poput peke, odojka, janjetine na ražnju u kojima možete uživati na terasi s pogledom na šumovite brežuljke Gorskog kotara.

U seoskim domaćinstvima, kojih je nasreću sve više, moći ćete kušati mnoga tradicionalna pučka jela , gotovo iščezla iz suvremene prehrane i ugostiteljske ponude.

Zimi je neizbježan ukiseljeni kupus - još jedan nadaleko poznat lički specijalitet - u kombinaciji sa suhim ili svježim mesom, najčešće svinjetinom (buncekom) ili junetinom, kobasicama i drugim suhomesnatim proizodima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:51