Tužba protiv sisačkih zagađivača

SISAK - Udruga oboljelih od karcinoma Sisak priprema se za tužbu protiv zagađivača zraka, vode i tla u Sisku.



S tim u vezi za subotu, 14. travnja, zakazan je sastanak članova i drugih oboljelih građana Siska s početkom u 11 sati u Hotelu Panonija, doznajemo od Ankice Katuša, dopredsjednice Udruge. Sastanku će prisustvovati odvjetnica Dijana Kesonja, koja će obrazložiti pravnu regulativu utuživanja i traženja obeštećenja za oboljele od karcinoma grada Siska, čije je oboljenje posljedica štetnih emisija industrijskih postrojenja Ina Rafinerije nafte Sisak, Termoelektrane Sisak i Herbosa Sisak.



Odvjetnički ured Dijane Kesonja poznat je po postupcima zastupanja oboljelih od azbestoze uzrokovane zagađenjima iz tvornice Salonit iz Vranjica kod Splita.



U tome mjestu od azbestoze je oboljelo oko 400 građana, a 200 je umrlo u zadnjih deset godina, dok se broj oboljelih i umrlih Siščana od karcinoma uzrokovanog zagađenjima iz kemijskih tvornica još ne može precizno utvrditi.



- Država i dalje odugovlači i ne želi nam podastrijeti podatke o broju oboljelih i umrlih od karcinoma u Sisku, jer Ministarstvo zdravstva tvrdi kako tek prikuplja podatke.



Taj izgovor ne stoji, jer svaki liječnik opće medicine vodi preciznu statisku o broju oboljelih i umrlih od karcinoma i te podatke proslijeđuje mjerodavnim tijelima tako da ih Ministarstvo može imati, da ne pretjerujemo, za sat vremena, ističe Ankica Katuša. Dodaje kako je Udruzi oboljelih od karcinoma, koja je osnovana prije dva mjeseca do sada pristupilo više od 380 Siščana, a većina članova su oboljeli ili članovi obitelji oboljelih od karcinoma.




Mate Piškor
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:47