U Muzeju grada Trogira otvorena soba Ivana Duknovića

TROGIR - U Muzeju grada Trogira otvorena je soba Ivana Duknovića, jednog od najvećih hrvatskih renesansnih kipara, u koju je postavljena njegova "Bogorodica s djetetom" - reljef koji je prošle godine otkupljen od jedne londonske galerije i vraćen u Hrvatsku.



"Bogorodica s djetetom" od srpnja prošle godine bila je privremeno smještena i izložena u Muzeju sakralne umjetnosti u Trogiru dok za nju nije pripremljeno posebno mjesto u Muzeju grada.



Uz to Duknovićevo remek-djelo, u toj je sobi izložen i njegov kip "Putta Grbonoše", koji datira oko 1480. godine, a prikazuje dječaka Putta s grbom trogirske velikaške obitelji Cipiko, koja je posjedovala palače nasuprot katedrale.



U Trogiru i na otoku Čiovu, osim "Bogorodice s djetetom" i "Putta Grbonoše", nalaze se još četiri Duknovićeva veličanstvena kipa, istaknuo je akademik Igor Fisković, jedan od najboljih poznavatelja Duknovićeva života i djela.



"Otvaranje sobe s njegova dva kipa, koji kao da se sučeljavaju, jedan je od velikih događaja u hrvatskoj kulturi, a posljednjih nekoliko godina svjedoci smo brojnih konzervatorskih pothvata kojima Trogir, grad kamenarske čipke iz segetskih kamenoloma, vraća svoje vrijednosti i sjaj", istaknuo je akademik Fisković.



Muzej sakralne umjetnosti, u kojemu je Duknovićeva "Bogorodica" do sada bila smještena, sklop je zbirki vezanih u trogirsku katedralu od kojih je prva - Pinakoteka otvorena prije godinu dana. Ravnatelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Joško Belamarić najavio je kako će uskoro biti otvorena i restaurirana katedralna sakristija - riznica u kojoj će biti izloženi zlatni i srebrni predmeti - uglavnom liturgijskog karaktera. Ove će se jeseni, također, prema Belamarićevim riječima, otvoriti i dio Muzeja sakralne umjetnosti posvećen zvoniku trogirske katedrale i to na terasama iznad bočnih brodova.



Najvažniji kulturni događaj, ne samo za Trogir, bit će subotnje predstavljanje restauriranog Radovanova portala iz 1240. godine, čime će biti proslavljen završetak velikih restauratorskih projekata u predvorju trogirske Katedrale svetoga Lovre koji su trajali pune dvije i pol godine. Na velikoj svečanosti u slavu trojice najvećih majstora 15. stoljeća Radovana, Andrije Alešija i Nikole Firentinca, čijim kipovima obiluje trogirska katedrala, očekuje se dolazak predstavnika UNESCO-a, Ministarstva kulture na čelu s ministrom Božom Biškupićem, te američkih i europskih fundacija za obnovu spomeničke baštine koji su pružili novčanu potporu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:00