Za pravdu će se pobrinuti Hrvatska

VUKOVAR - U Vukovaru je na dan spomena na 18. studenoga '91., kada je nakon tromjesečne opsade slomljen otpor vukovarskih branitelja, oko 15.000 ljudi iz cijele Hrvatske u "koloni sjećanja" pješice prešlo 5,5 kilometra dugim putem stradanja Vukovaraca ratne 1991. godine.



Po snijegu koji nije prestajao padati i temperaturi na ništici okupili su se u dvorištu vukovarske Opće bolnice odakle je, nakon komemorativnog skupa, kolona na čelu sa stjegonošama i stradalnicima Vukovara '91., krenula ulicama grada do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata. Putem kojim su vukovarska djeca još u rano jutro upalila na tisuće svijeća za žrtve agresije, s Vukovarcima su na 16. godišnjicu stradanja, koja se obilježava pod geslom "U Vukovar za istinu i pravdu", bili i predsjednici Republike i Sabora, Stjepan Mesić i Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, brojni ministri i drugi državni dužnosnici.



Nismo riješili zločine, nismo pronašli nestale, nisu se svi vratili kući, Vukovar nije dignut na noge



Branko Borković - Mladi Jastreb
"Dobro je što se o Vukovaru govori, ali je bolje da mu se pomogne. Ovaj grad ne traži karitativnu pomoć, nego onu kojom će aktivirati svoje potencijale. To se može dogoditi samo ako ponavljamo istinu o Vukovaru, onome što je proživio i kako se branio, a to se ne smije zaboraviti", rekao je u koloni predsjednik Mesić, dodavši kako se proteklih godina moralo učiniti više za razvoj gospodarstva.



Osvrnuvši se na nedavne haške presude "vukovarskj trojci", Mesić je izjavio da je "pravda spora, ali dostižna".



Pod dojmom presude bio je u Vukovaru i predsjednik Sabora. "Još uvijek pravda nije stigla zločinački vrh JNA, ali i one koji su u koncentracijske logore odvodili tisuće Vukovaraca. Ako ih međunarodni sud ne može pravedno kazniti, učinit će to hrvatska država i sudovi, jer zbog Vukovara i Hrvatske pravda mora biti zadovoljena", rekao je Šeks.



"Uvijek je u Vukovaru dostojanstveno, a ova je kolona u ozračju besramne haške presude jer se dobro zna što su u Vukovaru radili Šljivančanin, Mrkšić i Radić, ali i mnogi drugi", rekla je u Vukovaru potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.







U vukovarskoj su koloni bili i zapovjednici obrane grada 1991. godine Mile Dedaković i Branko Borković, koji je novinarima rekao: "Za 16 godina nismo riješili zločine, nismo pronašli sve nestale, Vukovar nije dignut na noge, svi se Vukovarci nisu vratili kući, gospodarstvo ne živi. Nadam se da će se sve ubrzati, jer ako želimo Hrvatsku na Dunavu, onda moramo i ulagati ovdje". Kako je Mladi Jastreb dodao, najvažnije je da je Vukovar "postao mjesto kolektivnog sjećanja hrvatskog naroda".



Počast žrtvama Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odali su sudionici "kolone sjećanja", ostavljajući ruže na grobove vukovarskih branitelja i civila poginulih tijekom tromjesečne opsade. Kod središnjeg kamenog križa vijence su položili državna izaslanstva i stradalničke udruge, Dedaković i Borković te lokalne vlasti. Mesić, Šeks i Kosor obišli su i Spomen-dom Ovčara.





Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić, biskup đakovački i srijemski, predvodio je svetu misu za pokojne i nestale u vukovarskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova, istaknuvši u propovijedi kako i ovogodišnjim hodočašćem u Vukovar "pokazujemo da smo tvorci mira koji počiva na istini i pravdi".



- Što se više vremenski odmičemo od događaja iz 1991. godine, to se istinom o Vukovaru više politički trguje i ucjenjuje, to se ona zlobno prešućuje i iskrivljuje. I na svjetskoj i na domaćoj tržnici s istinom se o Vukovaru poigrava i cjenka. Nedavno smo bili svjedoci kako je međunarodni sud koji je osnovan da uspostavi pravdu učinio strašnu nepravdu i prema nevinim žrtvama Vukovara i prema Hrvatskoj. Imamo gorak osjećaj da su velesile ponovile ono što su učinile '91. - rekao je mons. Srakić i dodao kako mir mora počivati "na istini bistroj kao suza, koja se ne kroji ni slijeva ni zdesna i koja ne poznaje smicalice, zagonetke i prešućivanja". Srakić je istaknuo da zločinci moraju biti kažnjeni jer je pravi mir plod pravde koja se, kako je rekao, mora upotpunjavati oproštenjem koje ponovno upostavlja narušene ljudske odnose. - Nažalost, za mnoge je pomirenje postao komotan izraz bez odgovornosti. Iako opraštamo, u nama je ostala gorčina, pa je potrebno vrijeme - rekao je biskup Srakić.
  Mons. Marin Srakić: Opraštamo, ali zločinci moraju biti kažnjeni





Sanja Butigan i Mladen Obrenović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:51