Zagreb: Tramvaj 'pomeo' četiri automobila i kiosk - putnici u bolnici

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.03.2006. u 14:05

ZAGREB - Prodavačica je u posljednji trenutak izbjegla smrt iskočivši iz Duhanova kioska u koji se zabio tramvaj na zagrebačkom raskrižju Vukovarske i Držićeve ulice jutros oko 9.30 sati.

Prometni vještaci utvrđuju uzroke nesvakidašnje prometne nesreće u kojoj je ozlijeđeno više osoba, a veća je šteta na tramvaju i četirima automobilima koje je tramvaj  'pomeo'. - Bila sam ispred kuće i odjednom začula kako nešto rula, rula. Pomislila sam da je potres, zemlja se tresla. Nisam se ni snašla, bacila sam se na zemlju, a tramvaj mi je gotovo završio u dvorištu - ispričala je Mara Janješević, stanarka zgrade u Držićevoj 27, u čiju je ogradu udario 'poludjeli' tramvaj.

Kako je rekao mladić na čiji je Audi naletio tramvaj linije 13, vozačica je skretala iz Vukovarske u Držićevu, a vjerojatno je prošla kroz crveno na semaforu. - Stajao sam drugi na semaforu u Vukovarskoj i kada se upalilo zeleno, krenuli smo prema zapadu. Na pola raskrižja stvorio se tramvaj, udario je prvo u Peugeot, pa u Škodu, pomeo je prometni znak na rubniku Držićeve i nezaustavljivo krenuo prema kiosku. Nevjerojatno, nisam mogao vjerovati svojim očima - komentirao je sudionik nesreće.


- S prozora sam gledala kako tramvaj preko ceste ide ravno na kiosk. Noge su mi se odsjekle, jadna je žena u posljednji tren uspjela iskočiti iz kioska, u doskoku se "popiknula" i pala na tlo. Govorila je da je dobro, čak je i skupljala rasute novine, a onda se odjednom sva počela tresti. Na kraju je i nju i vozačicu tramvaja, koja je također bila u teškom šoku, odvezla Hitna pomoć.

Tramvajski promet iz Držićeve u pravcu sjevera grada bio je u prekidu, a uništena je 'trinaestica' oko 11.30 sati dizalicom otegljena u ZET-ovo skladište.

Vozačica Mara Dragaš: Otkazale su kočnice

- Sigurno su mi otkazale kočnice, drugog objašnjenja nemam. Ispred mene je prošla petica i skretnica je ostala na lijevo, ja sam trebala ići ravno na Žitnjak no kočnice mi nisu reagirale. Već 20 godina vozim tramvaj i nikad nisam imala većih nezgoda. Cijela lijeva strana mi je natučena, na lijevu ruku su mi stavili langetu, no od svega je najgori šok koji sam doživjela - rekla je vozačica tramvaja Mara Dragaš. Na upit o rezultatu alkotesta odgovorila je da je negativan.

Putnica Jelena Malez: Pomislila sam da je smak svijeta

- Mislila sam kako mi nije ništa, no bolovi postaju sve jači. Napuklo mi je jedno rebro, jer sam s lijeve strane tramvaja, gdje sam sjedila, prilikom izlijetanja pala na suprotnu stranu i lupila u sjedala. U šoku sam samo viknula "Bože pomozi", i nadala se da neću imati težih ozljeda jer sam samac, a imam 78 godina - rekla nam je Jelena Malez.

- Pomislila sam da je smak svijeta. Sjedila sam u sredini tramvaja na lijevoj strani i od udarca sam pala pod suprotna sjedala odakle me izvukao mlađi putnik. Bolove od udarca osjećam na glavi i u trbuhu, a boli me i cijela desna strana - rekla nam je 74-godišnja S. D.    (M. Ma.)


Lordan Prelog

Izdvajamo