Zbog prodaje sira baka iza rešetaka

RAKOVICA - Zbog prodaje prehrambenih proizvoda uz cestu, 79-godišnja udovica Milka Magdić iz Grabovca kod Rakovice i njena 30 godina mlađa susjeda i "kolegica" Zdravka Uzelac od ponedjeljka su u karlovačkom zatvoru.



Milka će odležati 13, a Zdravka 21 dan jer nisu platile kazne koje im je izrekao Prekršajni sud u Slunju. Državni inspektorat Milku je u lipnju 2003. zatekao u  prodaji sira u Grabovcu uz cestu prema Plitvicama, te Zdravku koja je prodavala med i grah.



Baka Milka kažnjena je sa 3700 kuna, a Zdravka je morala platiti 6000 kuna. Za njihova mala primanja, zbog čega su možda i pokušavale popuniti proračun nedopuštenom prodajom, te su svote bile astronomske. Milka Magdić, inače dobitnica srebrne medalje za kvalitetu sira zbog kojeg je sada u zatvoru, živi od 570 kuna mirovine pokojnog supruga.



Stoga su odlučile svakih tristo kuna "odraditi" jednim danom u zatvoru. Iako je liječnik starici preporučio da ne ide u zatvor jer ima šećernu bolest, povišen tlak i teško hoda, ona je sa Zdravkom došla u karlovački zatvor u ponedjeljak oko deset, dva sata prije roka, dobro raspoložena.



U sudu ističu da je minimalna zakonska kazna za ilegalnu prodaju prehrambenih proizvoda od 50.000 do 150.000 kuna, te su kazne izrečene Milki i Zdravki blage zbog dobi i životnih uvjeta. Iz tog  je razloga i odbijena žalba koju su podnijele Visokom prekršajnom sudu.



Baka Milka na sudu se branila da je prodavala isključivo grah i heklane ručne radove. Starica je već  jednom bila kažnjavana zbog istog prekršaja pa joj je to bila otegotna okolnost.

Tomislav Kukec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:41