IZ BRUXELLESA A. PALOKAJ

Milanović: 'EU se ozbiljno mijenja. Hrvati će ići na referendum, riječ je o našem novcu'

PORUKA HDZ-U 'Mi radimo za Hrvatsku, a ne znam zašto se neki drugi ne ponašaju tako'

BRUXELLES - Predsjednik Vlade Zoran Milanović ne sumnja da će Hrvatska ispuniti sve uvjete za članstvo u Europskoj Uniji do predviđenog termina 1. srpnja 2013., a najavljuje čak da bi se i nakon ulaska u EU hrvatski građani mogli u “nekoj vrsti referenduma izjasniti o budućoj EU koja možda neće izgledati isto kao kada je potpisan pristupni ugovor”.

Milanović je to rekao u Bruxellesu prije početka summita EU na kojem se razgovara o budućnosti Europske Unije i bankarskoj uniji. Milanović na summitu sudjeluje u svojstvu aktivnog promatrača. Zbog kašnjenja aviona , danas nije stigao sudjelovati na summitu šefova država ili vlada iz redova europskih socijalista, uobičajenih sastanaka uoči svakog summita Unije.

ZAKASNIO U BRUXELLES Pokvario se Vladin zrakoplov, premijer Milanović i delegacija morali se vratiti u Zagreb

Milanović je rekao da je zadnji izvještaj monitoringa Europske komisije bio “sasvim dobar”, da je Hrvatska jasno dobila uvjete koja mora ispuniti.

- Znam što je Hrvatska preuzela kao obveze i jasno je koje su naše obveze. Toga se pridržavamo i izvan toga nemamo obveza. Mi s naše strane svoj posao radimo precizno i jasno. Ako netko smatra da Hrvatska mora učiniti još nešto, ako ima nekakav konkretan zahtjev kojega možda nismo svjesni ili ga ne razumijemo dovoljno dobro, onda neka to i javno kažu. Mi takvo što nismo čuli - rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Milanović je izjavio da će Hrvatska možda ući u neku vrstu Unije koja će biti sasvim drugačija od one s kojom je potpisan pristupni ugovor prije godinu dana i da će se možda i hrvatski građani izjasniti o tome na nekoj vrsti referenduma.

- Ovi su sastanci od posebnog značaja, zato što se danas možda pripremaju neke sutrašnje odluke, a koje nemaju velike veze s onim što je Hrvatska potpisala prije godinu dana i što, kada smo izlazili na referendu, uopće nismo imali pred očima. Hrvatski građani će se o svim tim stvarima morati očitovati, možda i na nekom obliku referenduma, jer vidimo da članice EU-a, ako za nešto koriste referendum, a koriste ga vrlo rijetko, onda ga koriste za ovakve teme, za promjene europskih ugovora. Mijenjaju se vrlo važna pravila, koja imaju utjecaja na život ljudi. Mi smo potpisali jedan ugovor, a ovo o čemu se razgovara zadnjih devet mjeseci je nešto drugo i o tome će se se hrvatska javnost, politika, ukupna zajednica građana morati očitovati i o tome moramo informirati ljude. To su jako važne stvari, koje se tiču naše sudbine, našeg džepa, našeg novca - rekao je.

Premijer je odgovarao i na upite o svojim izjavama u kojima sumnjiči predstavnike oporbe da rade protiv ulaska Hrvatske u EU . Najprije je ustvrdio da on takvo što izravno nije rekao te je pojasnio što je mislio.

- Htio sam samo još jednom upozoriti da svi mi imamo kontakte u inozemstvu i kanale komuniciranja te da djelujemo u interesu Hrvatske, što mi i radimo. Ja to radim zadnjih šest godina i kao predsjednik SDP-a i nikada nisam ogovarao nikoga iz Hrvatske u kontaktima s ljudima koji imaju utjecaja i čije se mišljenje uvažava. Znate da sam govorio puno toga i često bio oštar, ali kad prijeđem granicu, držim se elementarnih principa i zagovaram hrvatsku stvar. Mislim da se svi ne ponašaju tako, a oni kojima je to upućeno će se prepoznati, i molim ih da ne izvrću moje riječi - rekao je Milanović.

U Bruxellesu je danas i šef skupine socijalista u Europskom parlamentu, donedavni izvjestitelj za Hrvatsku, Hannes Swoboda, poručio kako nema sumnje da će Hrvatska ući u EU u predviđenom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:57