Formula 1

VN Velike Britanije HAMILTON POBJEDOM DOŠAO BOD DO VETTELA

Ferrarijevi problemi s gumama olakšali su Mercedesu put do druge dvostruke pobjede u sezoni, ali ritam koji je neumoljivo diktirao Hamilton (najbolje startno mjesto, najbrži krug i pobjeda) jasno daje do znanja da su Srebrne strijele opet moćne i nedodirljive 
 Profimedia, Zuma Press - News

Mislim da je ovo bila naša najbolja utrka otkad sam došao u Mercedes, izjavio je Toto Wolff ponesen općenarodnim slavljem na Silverstoneu. Šef njemačke momčadi u hipu je zaboravio na tri protekle sezone apsolutne dominacije u kojima je njegova ekipa rivalima ostavljala tek mrvice i uživao u predstavi koju su priredili njegovi vozači. No, Wolffova zaboravnost je razumljiva, jer nakon prvog dijela sezone, u kojem je Ferrari bio dostojan suparnik, a na ponekim utrkama čak i bolji, Srebrne strijele u Velikoj su Britaniji pronašle svoj pravi, stari sjaj. Nakon debakla u Monte Carlu, kad na pobjedničkom postolju nije bilo ni Lewisa Hamiltona ni Valtterija Bottasa, u njemačkom taboru zazvonio je alarm i uslijedilo je preslagivanje snaga nakon kojeg je vjetar zapuhao u krmu. Kulminacija je stigla na Silverstoneu, u obliku dvostruke pobjede, vrlo važne po bodovima, ali još važnije za uspostavu odnosa snaga za kojim su u Mercedesu tragali od početka sezone.

Wolffovo zadovoljstvo povezano je i s povratkom Hamiltona na pobjednički kolosijek. Dvije utrke bez pobjede, štoviše, bez pobjedničkog postolja, bile su previše za Britanca i na Silverstoneu je doslovce eksplodirao. Na oduševljenje domaće publike Hamilton je četvrti put zaredom (i peti u karijeri) bio najbrži na svom terenu i time se izjednačio s velikanima kao što su Jim Clark i Alain Prost. – Žarko sam želio ovu pobjedu. Prije utrke bilo je puno negativnosti oko mene i mnogi su sumnjali u mene, govorio je nakon četvrtog ovosezonskog trijumfa sretni Hamilton, jedan od rijetkih vozača koji se uoči utrke nisu pojavili na velikoj paradi održanoj u središtu Londona. Umjesto gomile navijača izabrao je kratak izlet na Mikonos u potrazi za mirom i koncentracijom. Izazvalo je to buru negodovanja i nagađanja, premda je Wolff odmah spremno stao u njegovu obranu.

NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 16:  Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates on the podium with second placed Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP and third placed Kimi Raikkonen of Finland and Ferrari during the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 16, 2017 in Northampton, England.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Getty Images

Srećom, nakon što je briljirao u kvalifikacijama i savršeno odvozio utrku, navijači su Hamiltonu sve oprostili. Jer bio je to jedan od onih dana kad glavni pogon Mercedesova bolida postaje Hamilton, dan u kojem nije bilo loših trenutaka ni kompromisa, kad se Hamiltonu možemo samo diviti i pljeskati mu. – Svaki put kad sam prolazio kroz zavoj Luffield vidio sam navijače koji se raduju i to me podsjetilo na moju prvu pobjedu 2008., govorio je Hamilton koji je nakon podija proslavu nastavio na rukama navijača.

NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 16:  Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO8 leads the field towards the first corner at the start during the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 16, 2017 in Northampton, England.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Getty Images

No, bila je to prije svega pobjeda Mercedesa u utrci u koju je Ferrari ušao s velikim očekivanjima od posljednje evolucije V6 motora. Znalo se da je staza na kojoj je 1950. godine održana prva utrka Formule 1 u novom izdanju idealan poligon za dugi međuosovinski razmak njemačkog bolida. Praksa je potvrdila teoriju uz neminovan osjećaj da su posljednje novotarije iz pogona u Brackleyju snagu i moć njemačkog stroja podigle na višu razinu.

NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 16: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF70H leads Valtteri Bottas driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO8 on track during the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 16, 2017 in Northampton, England.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Getty Images

Najbolje je to potvrdio Bottas osvojivši drugo mjesto u utrci u koju je krenuo s devetog startnog mjesta. Finac nije briljirao u kvalifikacijama, a dodatnih, kaznenih pet mjesta pomaka unatrag donijela mu je promjena mjenjača. Prije starta činilo se da je podij jako daleko, ali dobra strategija, savršena vožnja i malo sreće osigurali su Bottasu stepenicu do pobjednika. I Hamilton je u nekoliko navrata nakon utrke prosipao komplimente na račun Bottasove vožnje, no ma koliko vrhunski vozio, Finac bi teško došao do podija da oba Ferrarija nisu imala problema s prednjom lijevom gumom. Kimi Räikkönen, a potom i Sebastian Vettel, u samoj su završnici odvozili krug u slow motion tehnici, a potom i ulazak u boks, čime su širom otvorili vrata Bottasu, koji si je na Silverstoneu, bar prema Wolffovim najavama, osigurao i produžetak ugovora s Mercedesom.

NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 16:  Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates with the fans after the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 16, 2017 in Northampton, England.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Getty Images

Razmjeri uspjeha njemačke momčadi bile su uvećani Ferrarijevom katastrofom. Problemi u posljednjim krugovima dramatično su hendikepirali Ferrari, no talijanska momčad nije ostala bez zraka samo u gumama. Nakon dvostruke pobjede u Monte Carlu stvorena je iluziju da su bolidi iz Maranella sustigli, čak i prestigli Mercedes, ali u četiri utrke koje su uslijedile izgubili su dah i sve se vratilo na početak. Nakon trijumfa u kneževini Ferrarijevi su se vozači popeli na samo dva podija (Vettel drugi u Austriji, Räikkönen treći u Engleskoj), dok je Mercedes triput pobijedio. Uz to ovom je posljednjom pobjedom Hamilton u ukupnom poretku vozača došao samo na bod iza Vettela i unio paniku. Mercedes opet djeluje moćno i Hungaroring će biti posljednja šansa Talijanima da spase prvenstvo. Uz Mercedes razloga za zadovoljstvo imali su i u taboru Red Bulla. Nakon četiri uzastopna odustajanja Max Verstappen napokon je došao do cilja. Nizozemac je vozio u svom stilu i priredio spektakl u prvom krugu, potom se zubima i noktima obranio od Vettelova napada. Mogao je i do mjesta na podiju, ali problemi koji su snašli Ferrarijev dvojac natjerali su zid austrijske momčadi da zaigra na sigurno.

VN V. BRITANIJE

Poredak

1. Lewis Hamilton Mercedes 1.21:27,430

2. Valtteri Bottas Mercedes +14,063

3. Kimi Räikkönen Ferrari +36,570

4. Max Verstappen Red Bull +52,125

5. Daniel Ricciardo Red Bull +1:05,955

6. Nico Hülkenberg Renault +1:08,109

7. Sebastian Vettel Ferrari +1:33,989

8. Esteban Ocon Force India +1 krug

9. Sergio Pérez Force India +1 krug

10. Felipe Massa Williams +1 krug

POREDAK VOZAČA

1. Sebastian Vettel Njemačka 177

2. Lewis Hamilton Velika Britanija 176

3. Valtteri Bottas Finska 154

4. Daniel Ricciardo Australija 117

5. Kimi Räikkönen Finska 98

POREDAK MOMČADI

1. Mercedes 330

2. Ferrari 275

3. Red Bull 174

4. Force India 95

5. Williams 41

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:21