IZLOŽBE

24. SALON AUTOMOBILA U LJUBLJANI Fešta na sat od Zagreba

Renault Koleos, Nissan Micra, Alfa Stelvio, Opel Crossland X, VW Arteon... Zvijezde tek završenog ženevskog salona automobila mogu se razgledati u od Zagreba samo sat i pol vremena vožnje udaljenoj Ljubljani, na 24. salonu automobila koji je jučer otvorio svoja vrata

Nakon deset godina stanke u Ljubljanu se, na prostor poznatog Gospodarskog razstavišča (Dunajska 18), vratio salon automobila. Traje od 27. ožujka do 2. travnja, a slovenski organizatori ne kriju da je oživljavanje nekad poznatog salona, koji su rado pohodili i brojni ljubitelji automobila iz Hrvatske, izravno nadahnuto uspjehom prošlogodišnjeg Zagreb Auto Showa.

Na Zagrebački velesajam došlo je, podsjetimo, više od 100.000 ljudi željnih vidjeti većinu tadašnjih ženevskih noviteta, među kojima i dosta gostiju iz Slovenije. To je, naravno, bio jasan znak slovenskim organizatorima da krenu u realizaciju vlastitog sajma. Salon koji smo jučer obišli (plijeni intimnom atmosferom jer je duplo manji od zagrebačkog) mogao bi biti zanimljiv i hrvatskim ljubiteljima automobila, posebno iz Ljubljani bližih, zapadnih krajeva naše zemlje.

Premijera novog Opela Insignije
Opel /
Premijera novog Opela Insignije

Od Zagreba do Ljubljane stiže se za oko sat i pol, slično kao iz Međimurja, Istre, Primorja… Ulaz stoji 8 eura, obiteljska karta 20 eura (dvoje odraslih i do troje djece), a studenti i umirovljenici plaćaju 6 eura. Ne zaboravite vinjetu, koja u najjeftinijoj, tjednoj varijanti košta 15 eura. Isplati li se krenuti u slovensku metropolu? Po svemu viđenom - da. Jer izbliza možete razgledati i sjesti u većinu modela premijerno otkrivenih prije jedva tri tjedna u Ženevi. Izlažu gotovo svi velikoserijski proizvođači, pa između VW Arteona, Opel Insignije, Ford Fieste, Seat Ibize, Suzukija Swift ili Alfe Stelvio te još najmanje desetak zanimljivih kandidata, nije lako pokazati prstom na zvijezdu salona. Iako su od izlaganja odustali BMW i Kia zanimljivih noviteta ne manjka, a posebno je zanimljiv relijaški Hyundai i20 WRC.

Slovenski predsjednik vlade Dr. Miro Cerar razgledava novi Renault Koleos
Renault
Slovenski predsjednik vlade Dr. Miro Cerar razgledava novi Renault Koleos

Posjet predsjednika vlade Dr. Mire Cerara i mnogih uglednika te gospodarstvenika ukazuje na činjenicu da ovogodišnji 24. Avtomobilski salon ima i snažnu gospodarsku notu. Dežela ima mnogo dobavljača usko povezanih s najvećim imenima svjetske autoindustrije (Akrapovič…), najveća je Renaultova tvornica u Novom Mestu, a i Magna Steyr je najavila lakirnicu kod susjeda. Ljubiteljima automobila iz istočnih krajeva Hrvatske, kojima je Ljubljana predaleko, bit će bliži sajam u Beogradu koji se također upravo održava, a koji se svake godine izmjenjuje sa zagrebačkim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:55