NOVI DEAL RIMCA

ASTON MARTIN NA HRVATSKI POGON James Bond sjedit će na baterijama iz Svete Nedelje!

Najprestižnijoj britanskoj marki baterije i dijelove mehanizma upravljačkog sustava za model AM-RB 001 isporučivat će Rimac Automobili, dok je za razvoj 6,5-litrenog V12 motora zadužen Cosworth
 REUTERS

"Moramo biti svjesni da je ovo startup tvrtka koja ima rizik. Ili ćemo postati veliki ili ćemo ostati mali i propasti!"
Ovako je prošle godine govorio Mate Rimac o planovima svoje tvrtke koja je jučer lansirana u elitu autoindustrije.

Aston Martin

Fenomen iz Svete Nedelje jučer je naime stavio potpis na ugovor s najprestižnijom britanskom markom kojoj će Rimac Automobili isporučivati baterije i dijelove mehanizma upravljačkog sustava.
Mladi hrvatski poduzetnik iz Livna iz BiH nije želio komentirati ugovor ocijenivši ga poslovnom tajnom, no i laicima je jasno čime je tvrtka iz zagrebačkog predgrađa zaludjela čelnike Aston Martina.

Nakon što je Concept One, najbrži električni superautomobil na svijetu, na trkaćoj stazi obrisao pod LaFerrarijem i Porscheom 918 Spyder, bilo je jasno da će Rimčeva filozofija “ili jesi ili nisi” završiti spektakularno.
Vitrina tehnološkog napretka tvrtke iz Svete Nedelje prezentirana je prošle godine u najsnažnijem serijskom automobilu na svijetu, Koenigsegg Regeri koja je kombinacijom motora s unutarnjim sagorijevanjem i elektropogona naoružana s nevjerojatnih 1500 KS i do 400 km/h stiže za manje od 20 sekundi.
Za Regeru je Rimčeva tvrtka napravila baterijski sustav od 500 kW mase svega 115 kg, što posebno dobiva na vrijednosti kad se zna da slični sustav obično teži više od pola tone.

Uz baterije, Rimac je Regeru opremio i All Wheel Torque Vectoring sustavom koji pomoću senzora čak 100 puta u sekundi šalje informacije s podloge i omogućuje zasebno upravljanje svakim kotačem, pa i koči kad treba.

Iako je švedsku kompaniju Koenigsegg grubo etiketirati kao odskočnu dasku u bilo kojem kontekstu, projekt s Aston Martinom svakako je vrhunac poslovnih ambicija za Matu Rimca. Posebno kada znamo da će projekt kodnog imena AM-RB 001 (Aston Martin-Red Bull) biti najradikalniji hiperautomobil na svijetu, pravi bolid Formule 1 u civilnom odijelu! Razvoj rakete u cestovnoj verziji Aston Martin će napraviti u suradnji s Red Bullom, a zad­nja riječ prepuštena je Adrianu Neweyju, britanskom genijalcu sa 10 konstruktorskih naslova prvaka u Formuli 1 koji obećava ubrzanje do 320 km/h za nevjerojatnih deset sekundi.

Zahvaljujući sofisticiranom aktivnom ogibljenju koje će brinuti o 4G sili i ponuditi downforce bolida Formule 1, aerodinamički spojleri neće biti potrebni. Nama je ipak važnija činjenica da će u hibridni superautomobil biti ugrađen kompletan tehnološki arsenal iz Svete Nedelje, od četiri elektromotora koji će pomagati klasičnom motoru do All Wheel Torque Vectoring sustava upravljanja.

Uz hrvatski Joker zovi, Britanci su pomoć potražili i u pokeru specijaliziranih kompanija koje su zadužene za motor, mjenjač, šasiju i kočnice. Monstruozni 6,5-litreni motor sa 12 cilindara i tisuću konjskih snaga isporučit će britanska tvrtka Cosworth, 7-brzinski mjenjač potpisuje kultni Ricardo koji svoja rješenja nudi i u McLarenovim modelima, karbonsku šasiju izradit će tvrtka Multimac dok će o zaustavljanju Astonova bolida sa 320 km/h do nule za 15 sekundi brinuti tvrtka Alcon.

Testiranje čudovišta na kotačima kreće u drugoj polovici ove godine, dok su isporuke najavljene za 2019. Iako cijene još nisu službeno formirane, kompletna serija od 150 primjeraka kaparena je na neviđeno. Kolekcionarsko ludilo ima i svoju cijenu, u slučaju novog bolida Jamesa Bonda ona iznosi 2,8 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:58