ŠESTA GENERACIJA

BMW Serie 3 Touring: Ista meta i ista duljina za 'trojku' karavan

Nova, šesta generacija BMW-ove trojke već se pomalo udomaćuje na svjetskim i hrvatskim prometnicama. Kao što to nalaže i nepisano pravilo, nakon limuzine na red dolazi i karavanska izvedba. Poznato je da pojedina tržišta, poput primjerice talijanskog, jednostavno žude za karavanskim izvedbama.

Nova će serija 3 službenu premijeru imati na domaćem salonu u Leipzigu, koji se održava početkom idućeg mjeseca. U odnosu na limuzinsku izvedbu duljina je u centimetar ostala ista - 462,5 centimetara, što znači deset centimetara više od prethodnika. BMW već nekoliko generacija radi doista atraktivne karavane. Ni šesta generacija trojke nije iznimka. Davno su karavani prestali biti ‘šljakerska’ vozila te su postali praktični šminkeri.

Ako Talijani koji su, moramo priznati, doktori stila to prepoznaju, onda nema sumnje da ima nešto u tom produljenom stilu kabine. Što se prtljažnika tiče, nisu srušeni nikakvi rekordi jer touring model nudi 495 litara obujma. Doduše, preklapanjem sjedala dobije se čak 1500 litara tovarnog prostora, što nikako nije zanemarivo i to će vjerojatno znati cijeniti svi - od golfera do brojnijih obitelji. Na samom startu prodaje u ponudi će biti tri motora, dva dizelaša i jedan benzinac. Očekuje se da će najtraženija biti izvedba 320d jer nudi dobar odnos snage i štedljivosti.

Poznati motor razvija najveću snagu od 184 konja. Jača izvedba sa šest cilindara razvija 245 konja. Ista brojka u igri je kod benzinske izvedbe 328i. Riječ je o četverocilindrašu koji je napumpan turbopnjačima. Sigurno je da će se u budućnosti pojaviti i snažnije, ali i slabije izvedbe. Posebno se s nestrpljenjem očekuje trocilindarski dizelaš koji bi trebao postati prvak štedljivosti i čistiće.

Već je sada poznato da će se karavanska izvedba serije 3 pojaviti na njemačkom tržištu 22. rujna ove godine. Obično gotovo odmah počinje i prodaja u našoj zemlji. Cijena još nije definirana, ali kao pokazatelj možemo reći da će u Njemačkoj osnovni model 320d model stajati 37.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:15