TOP 10

BRZI I SA ČETIRI CILINDRA: Donosimo pregled 10 najsnažnijih četverocilindraša na tržištu

Unatoč tome što imaju samo četiri cilindra automobili sa ove liste ističu se impresivnim performansama
 EVO

Nekoć smo uz mnoštvo konjskih snaga redovito vezali V8 motore, međutim danas to više nije tako. Tehnologija napreduje, a propisi to zapravo i diktiraju, pa se na tržištu može naći mnoštvo modela koji brojku od oko 300 KS razvijaju uz samo četiri cilindra. Za to su najviše zaslužni turbopunjači. Donosimo pregled najsnažnijih četverocilindraša koji su, unatoč tome što imaju samo četiri cilindra sposobni za impresivne performanse.

1. Mercedes-AMG A45, CLA45, GLA45

Mercedes-Benz

Kod navedenih AMG modela ispod poklopca se krije najsnažniji serijski četverocilindraš. Prilikom plasiranja na tržište, AMG 45 modeli razvijali su 360 KS, međutim uz dodatni trud inženjera u AMG-u, s redizajniranom verzijom ta je snaga porasla na impresivnih 381 KS, što je već gotovo razina superautomobila.

2. Volvo S60 Polestar 362 KS

Volvo S60 Polestar 2016.
Marin Tomaš /

Automobil koji nam je nedavno bio na testu (koji možete pročitati ovdje) našao se na drugom mjestu. Osim što se ističe samom pojavom u zaštitnoj Polestar plavoj boji, sportska verzija švedske limuzine ističe se i 2,0-litrenim turbokompresorskim motorom od 367 KS što mu omogućava ubrzanje do stotke za samo 4,7 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h.

3. Ford Focus RS 350 KS

Ivan Lacković

Još jedan automobil u čije smo se performanse imali prilike uvjeriti na našem testu našao se na trećem mjestu. Dugoočekivani Ford Focus RS pokreće 2,3-litreni EcoBoost turbobenzinac koji razvija 350 KS. Dovoljno za lansiranje do stotke za 4,7 sekundi i krajnju brzinu od 266 km/h. Ono što je kod ovog modela ipak najzanimljivije je "Drift mode" koji gotovo svakog vozača pretvara u profi driftera. Neki "puristi" čak zamjeraju Fordu zbog činjenice da u Focusu RS svatko može bacati auto u bok.

4. Porsche 718 Cayman S / Boxster S

Fran Kurelac

Ulazni Porsche, model Cayman u S varijanti pokretan je novim turbo motorom koji, za razliku od atmosferskog, razvija 25 KS više. Iako zvuk nije kao kod atmosferca, i dalje zvuči kao pravi sportski auto, a da to uistinu i jest potvrđuju i performanse u koje smo se uvjerili na nedavno održanom Porsche Road Touru. Cayman S do stotke ubrzava za ravno 4 sekunde (kada je uparen s PDK mjenjačem).

5. Volvo XC90 /S90 / V90

Volvo S90 R-Design Location
Volvo

Iako nije riječ o sportskim modelima, ove Volvo krstarice i terenac također su se našli na ovoj listi. Doduše, T6 motor iz navedenih modela nije poletan kao Polestar verzija, međutim i dalje nudi odlične performanse budući da razvija 320 KS.

6. Ford Mustang EcoBoost

Ivan Lacković

Riječ je o prvom četverocilindarskom motoru u Mustangu. Iako će mnogi reći da Mustang mora imati V8 motor, na našem testu pokazao se kao odličan vozački automobil kojem je jedina mana nešto slabiji zvuk. Osim toga, zbog strogih propisa ispada mnogo jeftiniji od jačih verzija, pa mu je kod nas početna cijena 383.900 kuna. Prodajni rezultati također idu u korist četverocilindarskom motoru budući da se 38 posto prodaje u SAD-u odnosi upravo na ovu verziju.

7. Honda Civic Type R

2017 HONDA CIVIC TYPE R SETS NEW FRONT-WHEEL DRIVE LAP RECORD AT NURBURGRING
Honda

Rekorder Ringa koji je prije nekoliko dana skinuo Volkswagen Golf GTI Clubsport sa trona pokretan je 2,0-litrenim turbobenzinskim motorom snage 310 KS. a snaga se pritom prenosi na prednje kotače putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača koji ima kraće prijenosne omjere od mjenjača postavljenom u prethodnika. Ujedno je riječ o prvom Civicu koji ima preko 300 KS. U prodaju kreće ovog ljeta.

(7.) VW Golf R

Volkswagen

Sa osvježenim Golfom popularnom nazvanim Golf 7,5 stigla je i nova verzija Golfa R. Pokretan je istim motorom kao i prije. Riječ je o 2,0-litrenom turbobenzinskom četverocilindrašu koji se nalazi i u Audijevim modelima S3 i TT S. Ipak, u odnosu na prijašnji model ali i na dva navedena, motor je kod Golfa 7,5 R pojačan za 10 KS pa sada razvija 310 KS, a na ovoj listi zato dijeli 7. mjesto sa Hondom Civic Type R.

9. Subaru WRX STI

Subaru

Legendarni Subaru također se našao na ovom popisu. Spreman za sve terene, od trkaće staze do makadama, WRX STI pogoni boxer motor koji razvija 305 KS. Model za 2018. godinu dobiva i dorađeni pogon na sva četiri kotača, poboljšane kočnice i nove 19-inčne naplatke.

10. Porsche 718 Cayman / Boxster

Porsche

Zagriženi fanovi Porsche modela glasno i jasno su negodovali kada je Porsche objavio kako će početi s "erom turbo motora". Ipak, pokazalo se kako su zabrinutost i negodovanje ipak bili pretjerani. Osnovni model, "obični" Cayman s turbopunjačem razvija 300 KS uz puno veći okretni moment, što mu omogućava da do stotke pojuri za manje od 5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od čak 275 km/h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:40