ZABORAVITE KABLOVE, SVE IDE BEŽIČNO

CONTINENTAL PREDSTAVIO INOVATIVNU BEŽIČNU PUNIONICU za električne automobile

Sve što vozač treba jest parkirati se unutar označenih mjesta te punjenje može započeti. Prema riječima stručnjaka iz Continentala Röhrla 20-minutno punjenje povećava doseg vozila za 20 kilometara...
 Continental

Na Continental TechShow sajmu koji se će se održati ovaj mjesec Continental će predstaviti novo tehnološko rješenje vezano uz punjenje električnih automobila. Riječ je o automatskom bežičnom punjenju koje bi moglo uštedjeti vrijeme vlasnicima električnih vozila. Funkcionira tako da se električna energija prenosi bežično s podloge na kojoj je punjač preko komponenti ugrađenih u podnicu automobila. Vozač pritom dobiva upute i informacije na infotainment sustavu koje ga usmjeravaju na točan položaj. Kada dođe u taj položaj punjenje počinje.

Continental

Ovo bi moglo donijeti značajne uštede u vremenu vozačima, budući da više ne moraju izlaziti iz automobila i priključivati se na punjače, već se sve odvija puno brže. Continentalov ekspert Thomas Röhrl ističe kako vlasnici električnih automobila često ne koriste svaku priliku za punjenje zbog kompliciranosti spajanja na punjač, pogotovo u slučaju lošeg vremena, dok će s ovom tehnologijom biti moguće uparkirati automobil te punjenje automatski kreće dok osoba primjerice obavlja kupovinu.

Continental

"Mnogo kratkih punjenja ima isti efekt kao i jedno duže punjenje, pa će vozači moći prevaljivati i više kilometara po gradu budući da s jednim 20-minutnim punjenjem mogu produžiti doseg automobila za 20 kilometara", ističe Röhrl. Kao dodatna prednost ističe se i manji rizik od vandalizma u odnosu na klasične punionice. Osim na spomenutom Continental TechShow sajmu, ova tehnologija bit će predstavljena i na nadolazećem salonu automobila u Frankfurtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:24