EKO AKCIJA

DOBRODOŠLI NA ZELENI MLJET! Odisejev otok očišćen od automobilskih olupina

U ekološkoj akciji "Očistimo Hrvatsku od olupina" - powered by Renault i iz najzabačenijih kutaka otoka Mljeta odvezeno je više od 40 automobilskih olupina
 Romeo Ibrišević

Nemamo puno, ali zato imamo imamo prirodne ljepote kao malo koja država u svijetu, a što se odnosi na dalmatinski kraj i posebice otoke čiju floru treba čuvati za buduće generacije - jednoglasno su se složili svi sudionici posljednje akcije "Očistimo Hrvatsku od olupina" zadovoljni jer je s prekrasnog Odisejevog otoka jučer odvezeno više od 40 automobilskih olupina, a koje su uglavnom nemarom vlasnika završili u prirodi.

Romeo Ibrišević

Inače, začetnik akcije koja traje već punih trinaest godina kada je iz hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode izvučeno je više od 15.000 auto olupina, fotograf Romeo Ibrišević, Mljet već poznaje jako dobro, a ovom je prilikom na trajektnom pristaništu s članovima udruge Zelene stope postavio izložbu fotografija pod nazivom “Što se čeka - izvlačimo!” u svrhu promocije ove hvalevrijedne akcije, a tih deset velikih fotografija zorno govore našem odnosu prema prirodi.

Romeo Ibrišević

No Mljet je sada ipak čišći otok, a na kamionima Acal Sirovine iz Metkovića zadužene za zbrinjavanje metalnog otpada tijekom dana prikupljeno je više od 40 auto olupina.

Romeo Ibrišević

Danas su već tri velika šlepera sve olupine odvezle s Mljeta, Jadrolinija je pritom omogućila besplatan prijevoz trajektima na kopno, a samu akciju čišćenja olupina pomogla je uprava NP Mljet.

Romeo Ibrišević

Inače, povod ovogodišnje akcije je godišnji skup hrvatskih planinara koji će se za vikend sastati u planinarskom društvu Mljet koje vodi Marin Perković, a koji će biti domaćin više od 1500 planinara. Pronađu li oni još koju olupinu, Zelene stope obećavaju da će i te biti uklonjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:34