VOZILI SMO

FOTO Citroën DS5: Sinonim inovativnosti i luksuza!

Nakon modela DS3 i DS4, Citroen na tržište pušta treći adut iz DS obitelji

Citroën DS ili u nas žaba bio je najluksuzniji francuski automobil kad se pojavio 1955. godine. Tijekom 20 godina prodaje ostao je sinonim inovativnosti i luksuza. Upravo je zato bilo nemalo iznenađenje kada je francuska tvrtka oživila DS liniju s “malim” modelom DS3. Međutim, to je bio tek prvi u nizu i svake godine francuzi se dižu za jednu oktavu.

Povećani apetiti

Nakon odličnog DS3, pa prekonzervativnog DS4, na red je došao i trenutno najveći DS5. Ipak, malo je iznenađenje što je ovaj model čak 28 centimetara kraći od verzije C5 koju je dizajnirao naš Đukec.

Dizajn je doista inovativan i vrijedan naziva DS. Dosta je toga preuzeto od koncepta Grand Tourismo, a konačni je rezultat odličan i neobičan. Unutrašnjost je solidno prostrana s obzirom na vanjske dimenzije. DS linija u startu je ciljala na premium segment, a kako se ljestvica penje s modelima, tako su i očekivanja veća.

DS5 ima nekoliko tehnologija koje potvrđuju pripadnost luksuznom segmentu. Head up display u boji koji omogućuje stalno praćenje ceste, zatim automatsko paljenje dugih svjetala, keyless pristup vozilu koji olakšava život kad imate ruke pune stvari, samo su dio impresivne liste opreme.

Poznata četiri motora

Ono što se očekuje od takvog modela svakako jest i kvaliteta. Prvi dojam je dobar, ali pravo stanje stvari ipak će se pokazati nakon dugoročne upotrebe. DS5 u početku dolazi s dva dizelska i dva benzinska motora. Možda je malo razočaranje što su svi odreda već dobro poznati. Najslabiji dizel razvija 110 konja, a jača izvedba 160 konja.

Manji je čistiji i štedljiviji, a jači brži. Benzinski su modeli razvijeni u suradnji s BMW-om, što je svakako odličan pedigre. Slabiji koji već ima direktno ubrizgavanje i turbo punjač razvija 155 konja i dolazi s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, a jača izvedba ima okruglih 200 konja i ručni mjenjač također sa šest brzina. Premda još nije definirana, cijena osnovne izvedbe bit će između 29.500 i 30.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:31