PREMIJERA

FOTO, VIDEO: OVO JE NOVI PORSCHE CAYENNE Nastupom nikad bliži modelu 911

Uoči večerašnje premijere pomalo opterećen činjenicom kako se Cayenne s dizelskim motorom neće moći više registrirati u Švicarskoj, Porsche je novi model koji je snažniji, prostraniji i lakši od prethodnika predstavio s dva benzinca
 Porsche

Porsche je večeras u Zuffenhausenu predstavio novu generaciju velikog SUV-a pod nazivom Cayenne. Nastavak je to uspješne priče koja je započela 2002. godine kada se Porsche na iznenađenje mnogih, posebice purista i štovatelja isključivo „elfera“ priključio SUV kategoriji s modelom atraktivnog imena i još atraktivnijeg izgleda. Treća generacija je stilski i dizajnerski logičan nastavak na prethodne dvije no od prethodne djeluje niže i sportskije, negdje na pola puta između pravog SUV-a i trendovskog coupe SUV-a poput BMW-a X6. Najveća novost po pitanju izgleda je zapravo dizajn stražnjeg kraja s vodoravnim spojenim svjetlima kao kod modela Panamera. Veće promjene doživio je interijer sa središnjom konzolom koja objedinjuje analogne i digitalne instrumente, a tu je i neizbježan ekran multimedije, u ovom slučaju od 12,3 inča.

Foto: Porsche

Premda je međuosovinski razmak ostao identičan kao kod prethodnika (2895 mm) obujam prtljažnika sada raspolaže sa 770 litara što je za 15 posto više nego kod prethodnog modela. Oprema za sigurnost (adaptivni tempomat, pomoć pri noćnoj vožnji, pomoć za zadržavanje u voznoj traci…) i udobnost na najvišoj je razini, a mogu se birati čak dvije opcije ozvučenja koje potpisuju audio stručnjaci iz Bosea ili Burmestera. Ispod poklopca motora kupci će moći birati između 3,0-litrenog V6 turbo benzinca od 340 KS i 450 Nm uparenog s 8-stupanjskom automatikom koja snagu prenosi na sve kotače te ubrzava do 100 km/h za 6,2 sekunde i vozi do 245 km/h (5,9 sekundi sa Sport Chrono paketom), dok u izvedbi Cayenne S dolazi sa 2,9-litrenim Twin-turbo benzincem od 440 KS i 550 Nm koji mu osigurava ubrzanje do 100 km/h za 5,2 sekunde (4,9 s uz Sport Plus) i najveću brzinu od 265 km/h.

Dobra je vijest da je novi Cayenne lakši od prethodnika zahvaljujući obilatom korištenju aluminija pa na vagu donosi tek 1985 kg što je za 65 kg manje od modela na odlasku. Zanimljiva je i činjenica kako novi Cayenne po prvi put vozi s gumama različitih dimenzija na prednjoj i stražnjoj osovini što je osobina pravih sportskih automobila, a naplaci dolaze u dimenzijama od 19 do 21 cola. Uz doplatu, Cayenne se može opremiti sustavom upravljanja stražnjim kotačima kakav serijski dolazi kod modela 911 GT3 te 911 Turbo i turbo S, te električnim adaptivnim ovjesom.

Za bolje zaustavljanje pak, brinu se (uz doplatu) specijalne PSCB kočnice od lijevanog željeza s posebnim premazom od volframovog karbida koje povećavaju trenje i smanjuju trošenje ( specifično kod SUV vozila). Po svemu, u Porscheu su ponovo napravili dostojnog nasljednika prvog Cayennea koji je svojedobno izvukao Porsche iz minusa i dao mu vjetar u leđa. Sasvim očekivano već su najavljene i izvedbe Turbo, GTS i naravno hibrid dok dizelska izvedba večeras u Zuffenhausenu pak nije bila tema o kojoj bi netko rado razgovarao. Poznate su i cijene u Njemačkoj gdje će osnovna izvedba Cayennea sa startom prodaje nakon skorašnjeg salona automobila u Frankfurtu stajati 74.900 eura s uračunatim porezom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:16