BMW ELECTRIC NOW TOUR

FOTO, VIDEO: STRUJA NIJE BAUK Vozili smo hibridne i električne BMW modele i priznajemo - uživali!

U sklopu turneje "Electric Now" BMW je za predstavnike medija osigurao nekoliko modela i8 te i3, kao i sve hibridne verzije koje trenutno nude na tržištu
 Fran Kurelac

Ovaj tjedan prisustvovali smo na događanju pod nazivom „Electric Now Tour“. Riječ je o turneji koju po različitim europskim gradovima organizira BMW, a cilj je medijima i važnim kupcima prezentirati sve prednosti električnih i hibridnih modela bavarskog proizvođača. Kada je BMW krenuo u razvoj električnog automobila, najavili su kako će takav automobil u pružati užitak u vožnji ravan onom u klasičnim BMW modelima. BMW trenutno na tržištu nudi električni i3, hibridni i8 te „iperformance“ modele: BMW 225 xe Active Tourer, 330e, 530e, 740e te X5 xDrive 40e. Mi smo u Ljubljani u sklopu ove turneje imali prilike isprobati sve navedene modele.

Foto: Fran Kurelac

Odmah na početku odlučili smo isprobati vrh ponude i jedan najinovativnijih sportskih automobila današnjice- model i8. Spoj elektromotora i benzinskog 1.5 benzinskog turbomotora snage 230 KS omogućava impresivne performanse (ukupna snaga iznosi 362 KS), pa tako i8 do stotke juri za samo 4,4 sekunde. Inženjeri su prilikom razvoja obratili pozornost na svaki detalj, pa je tako elektromotor smješten naprijed, baterije u sredini, dok se spomenuti turbobenzinski 1.5 motor nalazi straga, što dovodi do idealnog rasporeda mase među osovinama (50:50). Vožnju smo započeli u hibridnom režimu vožnje koji inteligentno koristi spoj dvije vrste pogona. Pritom je uz racionalnu vožnju moguće trošiti tek 2,1 litru na 100 kilometara. Na jednom dijelu dionice odlučili smo isprobati i eDrive, u kojem se i8 vozi na posve električan način, a snaga se prenosi samo na prednju osovinu. Ipak, najveći gušt u vožnji donosi režim vožnje Sport koji koristi oba pogona, a iznenadio nas je i odličan zvuk na koji nismo naviknuti kod vožnje hibridnih modela.

Sljedeći na redu bio je mali gradski električni model i3. Njega kojeg pokreće električni motor snage 170 KS koji mu omogućava ubrzanje do stotke za 7,3 sekunde. S ovim modelom odradili smo vožnje „slaloma“ na poligonu na kojima smo se mogli uvjeriti u odličnu okretljivost, ali i zabavu koju nudi u vožnji. Doseg s jednim punjenjem pritom seže i do 200 kilometara. Istraživanja su pokazala da većina ljudi dnevno prelazi između 30 i 50 kilometara, što znači da se sa i3 može proći i 4 puta dužu dionicu. Ipak, za one najzahtjevnije tu je i opcija nadoplate za 0,6-litreni dvocilindarski motor koji povećava doseg. Što se samog punjenja tiče, BMW nudi sustav Wallbox, dizajnerski veoma zanimljivo rješenje koje postavljaju BMW-ovi serviseri. Za manje od 3 sata moguće je napuniti bateriju za 80 posto kapaciteta. S druge strane, u javnim punionicama s istosmjernom strujom energija stalne snage izravno se prenosi u visokonaponsku bateriju pa za manje od pola sata možete BMW i3 napuniti do kapaciteta od 80 posto. Nemate li pristup punionici s istosmjernom strujom, i3 možete napuniti na punionici s izmjeničnom strujom do 80 posto kapaciteta za manje od tri sata.

Fran Kurelac

Posljednji dio turneje odnosio se na isprobavanje “iPerformance” hibridnih modela. Iz BMW-a su napomenuli kako imaju ozbiljne planove s hibridnim modelima, pa će tako svaki novi BMW model uz benzinske i dizelske aggregate u ponudi imati i hibridnu verziju. U svakom slučaju, nakon što smo isprobali sve navedene modele (a posebno i8 te i3) možemo reći kako je BMW opravdao svoju tvrdnju da hibridi i električni automobile također mogu biti zabavni za vožnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:17