EKSKLUZIVNO

FOTO, VIDEO: STRUJNI UDAR S ISTOKA Pogledajte sve novitete salona automobila u Tokiju na jednom mjestu!

Glavnu riječ ovaj put su očekivano imali japanski proizvođači, a najčešće korištene riječi na salonu bile su autonomija, električni pogon i umjetna inteligencija
 Hrvoje Tomić

Jutros je za novinare otvoren salon automobila u Tokiju. I dok smo se na nedavno održanom salonu u Frankfurtu uvjerili kako proizvođači sve više naglasak stavljaju na hibridne, električne i autonomne modele, a izgleda da će salon u Tokiju potvrditi taj trend.

Hrvoje Tomić

Naravno, u predstavljenim modelima prednjače japanski proizvođači koji su odlučili prikazati svoje vizije budućnosti, ali i sadašnjosti. Najčešće korištene riječi na salonu bile su autonomija, električni pogon i umjetna inteligencija.

Foto: Hrvoje Tomić

Donosimo pregled s lica mjesta značajnih modela koji su danas prikazani:

NISSAN IMx Concept

Hrvoje Tomić

Nakon što su nedavno predstavili drugu generaciju najprodavanijeg električnog automobila na svijetu Leafa, Nissan je u Tokiju skinuo plahte s konceptnog modela kodnog imena IMx. Riječ je o potpuno autonomnom električnom crossoveru kojeg su mnogi već prozvali crossoverskom verzijom Leafa. Za pogon IMx-a su zadužena dva elektromotora ukupne snage 429 KS uz 700 Nm okretnog momenta! Iz Nissana ističu kako IMx s jednim punjenjem može prijeći čak 600 kilometara. Unutrašnjost je minimalistički uređena, a zanimljiv detalj su sjedala koja se mogu okretati u svim smjerovima. Zahvaljujući naprednom ProPILOT sustavu ovaj automobil sam će voziti svoje vlasnike, a ako vozač poželi voziti ispred njega izlazi upravljač a sjedala se vraćaju u početnu poziciju. Zasad nije poznato kada bi se ovaj model mogao naći u proizvodnji, ali sigurno je kako će budući modeli mnogo elemenata i tehnologije preuzeti upravo s IMx-a.

MAZDINI KONCEPTI KAI i VISION CONCEPT

Već smo pisali o Mazdi koja je odlučila prikazati dva konceptna modela: Vision Concept i Kai Concept. Vision Concept je sjajno dizajnirana vizije sportske limuzine s četverim vratima koja će biti temelj pri dizajniranju nove generacije Mazde 6, a isto vrijedi i za Kai Concept koji najavljuje buduću Mazdu 3.

MITSUBISHI e-Eclipse

Hrvoje Tomić

Mitsubishi je kao glavnu zvijezdu svog štanda istaknuo konceptni e-Evolution. Riječ je o električnom crossoveru koji nosi oznaku njihovog kultnog modela. Za pogon su zadužena 3 električna motora,, a snaga se prenosi putem S-AWC pogona na sve kotače. U Mitsubishiju napominju kako ovaj model predstavlja smjernicu razvoja njihovih električnih modela. Više detalja o ovom modelu možete pročitati ovdje.

HONDA Sports EV

Honda

Honda je u Tokiju odlučila predstaviti još jedan cool koncept koji spaja retro izgled i modernu tehnologiju. Riječ je o modelu kodnog imena Sports EV koji uz električne motore koristi i umjetnu inteligenciju. Više o ovom konceptu možete pročitati ovdje.

LEXUS LS+ Concept

Hrvoje Tomić

Lexus je sa konceptom LS+ pokazao kako oni vide budućnost svoje marke. Uz futurističan dizajn, tu je i autonomni sustav ""Highway Teammate". Osim koncepata, Lexus je na svom štandu predstavio i posebne verzije sportskih modela RC F i GS F za ljubitelje motora s unutarnjim izgaranjem. Više o Lexusovim modelima možete pročitati ovdje.

SUBARU STI S208

Hrvoje Tomić

A da nije sve u električnom tonu pobrinuo se Subaru koji je prikazao posebnu verziju modela STI. Kodnog imena S208, ovaj istinski vozački automobil pokreće 329 KS snažan motor uparen s 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i pogonom na sve kotače. Više detalja i slika o ovoj jurilici možete pronaći ovdje.

U svakom slučaju, ono što je Frankfurt započeo, salon u Tokiju samo je potvrdio. Električni automobili sve su bliži masovnoj proizvodnji htjeli mi to ili ne. Glavnu riječ ovaj put su očekivano imali japanski proizvođači, a najčešće korištene riječi bile su autonomija, električni pogon i umjetna inteligencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:13