EKSKLUZIVNO IZ BARCELONE

FOTO, VIDEO: SVE O NOVOM AUDIJU A8 High-tech limuzina s pravim autopilotom

Četvrta generacija A8 prvi je automobil u svijetu s trećom od pet razina autonomne vožnje, što znači da elektronika u potpunosti preuzima upravljanje, premda iz opreza zasad samo na desetak sekundi na autocesti i to pri brzinama do 60 km/h, pa je i nazvan Traffic Jam Pilot
 Hrvoje Tomić

Još od prve generacije iz 1994., nastale na osnovi danas već kultnog Audija V8, Osmica je oduvijek uživala poseban status u Audiju. Razlog? Proizvođaču iz Ingolstadta omogućila je da u potpunosti sustigne dotad nedostižne suparnike iz vlastitog dvorišta - BMW (serija 7) i Mercedes (S-klasa). Stoga ne čudi što ni s novom, četvrtom generacijom ništa nisu riskirali. Svjetsku premijeru smjestili su u najveću od svih izložbenih dvorana sajma u Barceloni, a spektakularni show pred tisuću novinara iz cijelog svijeta vodio je britanski komičar indijskog porijekla Kunal Nayyar, poznatiji kao dr. Raj Koothrappali iz televizijske serije Teorija velikog praska.

Hrvoje Tomić

Rizika, dakako, nije bilo ni kad je u pitanju izgled. Premda se u priopćenju za javnost kao nadahnuće spominje provokativna studija Prologue, prvi automobil novog dizajnera Marca Lichtea nastavak je svih triju prethodnih generacija – D2 iz 1994., D3 iz 2002. i najviše D4 iz 2009. Platforma je, međutim, posve nova – MLB, umjesto prijašnje D4. U prijevodu: pogon, a uz doplatu i upravljanje na sva četiri kotača, aktivni ovjes i lagana karoserija od mješavine aluminija, specijalnih čelika, magnezija i ugljičnih vlakana. To je, dakako, za posljedicu imalo i blagi rast. U duljinu je njemačka limuzina narasla 3,7 centimetara, pa sad od pločice do pločice mjeri lijepih 5,17 metara (A8 L čak 5,30 m), a uz to je i 1,3 centimetra viša (1,47 m), ali i 0,4 centimetra uža (1,95 m).

Foto: Audi

Iznenađenja, također, nema ni po pitanju motora. U početku će u ponudi biti dva 3,0-litrena V6 motora – dizelski (286 KS) i benzinski (340 KS), a početkom sljedeće godine stižu i dva 4,0-litrena V8 – TDI sa 435 KS i TFSI sa 460 KS, kao i hibrid (449 KS), koji je u stanju samo na struju prevaliti do 50 kilometara. Vrh ponude činit će 6,0-litreni benzinski W12 sa 585 KS. Neusporedivo je zanimljivije u unutrašnjosti, čija izrada i materijali ostavljaju dojam kao da ste sjeli u Bentley. Posvuda samo najfinija koža, plemenito drvo i brušeni aluminij. Brzinomjer i okretomjer se iscrtavaju na digitalnoj instrumentnoj ploči, otvore ventilacije otvaraju i zatvaraju elektromotori, a na dodir osjetljiv zaslon s haptičkim odgovorom posve je istisnuo rotirajući prekidač središnjeg upravljačkog sustava (MMI).

Audi

Prave su novosti, međutim, skrivene. Zahvaljujući peterima videokamerama i radarima, kao i laseru, A8 je prvi serijski automobil u svijetu s trećom razinom autonomne vožnje (Tesla Model S je razina 2). To znači da je vozaču dopušteno maknuti ruke s upravljača, ali u svakom trenutku mora biti spreman ponovno preuzeti kontrolu ili će se automobil automatski zaustaviti uz cestu. Autopilot, međutim, radi isključivo na autocestama i brzinama do 60 km/h, zbog čega ga u Audiju zasad nazivaju Traffic Jam Pilot, a uz doplatu će se nuditi čim za to bude postojala pravna regulativa (2018. u Njemačkoj, kasnije u ostatku EU). Uz to je u ponudi još čak 41 sustav pomoći, od uređaja protiv grebanja naplataka pri parkiranju uz rubnjak do automatskog parkiranja, pa ne čudi ni prilično visoka cijena – osnovni A8 3.0 TDI u Njemačkoj stoji 90.600 eura. K nama stiže krajem godine.

Ukratko

Četvrtu generaciju luksuzne limuzine predstavnicima medija okupljenima u jednoj od dvorana golemog sajma u Barceloni predstavio je dr. Rupert Stadler, prvi čovjek Audija. Straga je novi A8 lako prepoznati po svjetlima spojenima nizom od čak 135 svjetlećih dioda, sprijeda iznenađenja nema

Uz novi upravljač, najviše zanimanja u unutrašnjosti su izazvala dva na dodir osjetljiva zaslona središnjeg upravljačekog sustava koji su istisnuli okretni prekidač MMI. Električno podesiva grijana i ventilirana stražnja sjedala nude i masažu leđa i stopala, a na dodir osjetljiv zaslon daje haptički odgovor zbog čega imate osjećaj kao da stišćete standardni prekidač (kao na iPhoneu 7)

Od jeseni će u ponudi biti 3.0 TFSI (340 KS) i 3.0 TDI (286 KS), a dogodine stižu i snažniji 4.0 TFSI (460 KS) i 4.0 TDI (435 KS), kao i najsnažniji 6.0 W12 sa 585 KS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:57