AKTUALNO

FOTO, VIDEO: TROGIR I NOVALJA UGOSTILI Porscheove jurilice! Vozili smo novu Panameru Sport Turismo Turbo i pakleni hibrid od 685 KS

Na regionalnoj prezentaciji koja se upravo održava u Trogiru Porsche je predstavio novi model Panamera Sport Turismo, a testna je ruta zamišljena kao vožnja od Trogira do Novalje i nazad. Sasvim dovoljno za prve dojmove iz vožnje trenutno najposebnijeg modela u gami njemačkog proizvođača, a hrvatski pejsaži i ceste još su se jednom pokazali kao savršena kulisa za predstavljanje najnovijih modela
 Porsche / KL-Photo

Porsche Panamera Sport Turismo regional press launch event. Croatia 2017. Photos by KL-Photo.com
Porsche / KL-Photo

Kada smo Panameru Sport Turismo prvi put ugledali na salonu automobila u Ženevi ovog proljeća odmah smo se složili kako je riječ o najljepšem i najposebnijem modelu koji Porsche ima u ponudi. Treća je to izvedbe Panamere nakon standardne i produžene izvedbe Executive, a najlakše bi ju bilo opisati kao karavansku izvedbu čija peta vrata skrivaju lijepih 520 litara prostora. No, ruku na srce, karavan i Porsche ne stanu u istu rečenicu pa bi impresivnu Panameru Sport Turismo najbolje bilo opisati kao shooting brake model s peterim vratima.

Porsche Panamera Sport Turismo regional press launch event. Croatia 2017. Photos by KL-Photo.com
Porsche / KL-Photo

Malo o brojkama: iza stražnje klupe nalazi se prtljažni prostor koji raspolaže s 520 litara i koji preklapanjem stražnje klupe raste na čak 1390 litara. Pritom je pristup “crnoj rupi” lagan, a uporabljivost zavidna . Tako se s Panamerom Sport Tourismo osim na obiteljsko ili poslovno putovanje može bez problema i u Ikeu po kakav veći komad namještaja. Po pitanju dimenzija pak, Panamera Sport Turismo u duljinu mjeri 5049 mm, u širinu 1937 i tek je viši za 5 mm od obične Panamere. Zanimljivo je i da se u Panameri ST straga može voziti troje putnika (dosad samo dva). Velika novost na ovom modelu jest aktivni stražnji spoiler koji se podešava u tri položaja ovisno o načinu vožnje i brzini.

Foto: Porsche, KL-Photo

U ponudi će se od početka prodaje naći četiri izvedbe: Panamera 4 Sport Turismo s 330 KS, Panamera 4 E-Hybrid Sport Turismo s 462 KS te Panamera Turbo Sport Turismo s 549 KS. Ovaj potonji je i najzanimljiviji, a pokreće ga 4,0-litreni twin-turbo V8 benzinac uparen s 8-stupanjskim PDK mjenjačem s dvije spojke koji snagu prenosi na sva četiri kotača, a performance su impresivne: vozi do 304 km/h, a do 100 km/h stiže već za 3,8 sekundi (3,6 sa Sport Chrono paketom).

Foto: Porsche, KL-Photo

Prilikom krstarenja ugodan je i udoban to petmetarski polu-karavan zahvaljujući zračnom ovjesu, turbo rupa je u svim režimima potpuno ispeglana, a kod jurcanja “Turbak” pokazuje svoju pravu narav i to posebice u modovima Sport i Sport +. Osim Panamere Sport Turismo Nijemci su u Trogir doveli i pakleni hibrid Panameru Turbo S E-Hybrid koji predstavlja trenutno najsnažniji model u ponudi s ukupno 685 KS (549 KS V8 twin-turbo motor + 136 KS elektro motor) što ga čini i najjačim i najbržim hibridom visoke klase kojem do 100 km/h iz stajanja dostaje 3,5 sekunde i koji vozi do vrtoglavih 310 km/h. Zanimljivo, o dizelskoj izvedbi kao ni na premijeri novog Cayennea na nedavnom salonu automobila u Frankfurtu nje bilo ni riječi, a možda je i najbolje tako.

Cijena pak kod nas za ovaj model još nije poznata, kao ni cijene za novu Panameru Sport Turismo, no bit će obznanjene uskoro, točnije početkom listopada kada počinje i službena prodaja u Hrvatskoj. Za sada se barata o 10 posto višoj cijeni u odnosu na standardnu Panameru. Više informacija o novom Porscheu kao i dojmove iz vožnje našeg pokusnog pilota Zlatka Horvata potražite u idućem broju tiskanog izdanja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:59