JAMSTVO ZA SVAKOGA

JAMSTVO NA RABLJENE AUTOMOBILE s do 200.000 km? Da, i već je u ponudi za 1687 kuna!

Od početka listopada svi vlasnici rabljenih automobila starih do 12 godina, s prevaljenih do 200.000 km, moći će ugovoriti produljeno jamstvo koje ne pokriva samo trošak popravka, nego po potrebi osigurava i pomoć na cesti, zamjensko vozilo, povoljnije servise...
 Boris Kovacev / CROPIX

Vlasnici automobila starih do 12 godina od početka listopada moći će ugovoriti produljeno jamstvo koje ne pokriva samo trošak potencijalnih kvarova, nego u slučaju kvara osigurava pomoć na cesti i zamjensko vozilo, pa i sam popravak. Jedini uvjet, osim godine proizvodnje, jest da nisu prešli više od 200.000 kilometara i da uredno ispunjenom servisnom knjižicom mogu dokazati da su redovno održavani. Zapravo, ni servisna knjižica nije uvjet – u slučaju da je zagubljena ili nije propisano ispunjena, vozači jamstvo mogu ugovoriti uz “nulti pregled”. Njegova je cijena 300 kuna, a novac im se vraća ako se pokaže da je automobil redovito održavan.

Ivan Lacković

Tu zanimljivu mogućnost nudit će tvrtka Motive Service, koja uslugu produljenog jamstva za starija rabljena vozila nudi od 2015., no dosad je usluga bila namijenjena isključivo pravnim osobama. Odnosno, trgovcima rabljenim automobila. Njima su, naime, omogućavali da ispoštuju Direktivu 1999/44/EC, koja govori da trgovac za rabljenu robu ne mora dati jamstvo, ali ako ga daje ono ne smije biti kraće od godine dana. Sada po već uhodanom modelu posao šire i na privatne vlasnike automobila. Na njih se pomenuta Direktiva ne odnosi, no sigurno mnogi mogu vidjeti sasvim jasnu računicu u ugovaranju jamstva.

Uz naše jamstvo vozači će mirnije putovati, ali i znatno jednostavnije prodati svoje vozilo. Potencijalnom kupcu, baš kao što je slučaj s autokućama s kojima surađujemo, mogu jamčiti da je automobil temeljito pregledan i uredno održavan jer bez toga ne bi niti imao jamstvo Motive Servicea”, kaže direktor tvrtke Ante Bogdanić. Isto tako, nastavlja, kupci će sad od prodavača, neovisno o tome prodaje li automobil tvrtka ili građanin, moći tražiti ugovaranje jamstva prije prodaje. Tako, zaključuje Bogdanić, uvijek rizičan posao kupnje rabljenog automobila postaje znatno sigurniji i značajno se smanjuje šansa da vozač kupi “mačka u vreći”.

Zagreb, 180917.
Beta moto rabljena vozila.
Ilustrativna fotografija za temu o jamstvima za rabljena vozila do 200 tisuca kilometara.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Dobro je pritom znati da su usluge iz jamstva dostupne u cijeloj Hrvatskoj zahvaljujući suradnji Motive Servicea s tvrtkama poput Hrvatskog autokluba, Auto Hrvatske i Triglav osiguranja. “Korisnici produljenog jamstva imaju isti tretman gdje kod se nalazili, pa se tako svima u slučaju kvara nudi i zamjensko vozilo koje po potrebi osigurava HAK”, objašnjava Bogdanić. A kao dodatnu pogodnost za korisnike navodi i povoljnije cijene redovnog održavanja, nužnog kako bi se zadržalo jamstvo.

Uz cijenu godišnjeg jamstva od 1687 kuna sve skupa djeluje kao dobra ponuda za vozače rabljenih, neovisno o tome kupuju li ili prodaju automobil.

UKRATKO:

12 mjeseci minimalno je trajanje produljenog jamstva, no može se dogovoriti i na 24 mjeseca

24 sata dnevno korisnici jamstva imaju pravo na pomoć na cesti, prijevoz do servisa, zamjensko vozilo...

U tvrtki Motive Service Hrvatska, uvjeren je da će ugovaranje produljenog jamstvo za rabljene do 200.000 km mnogima biti korisno, pa tako i zanimljivo. Inače, međunarodna tvrtka Motive Service u Hrvatskoj posluje od 2015., no dosad su usluge produljenog jamstva bile rezervirane za trgovce rabljenim autima. Sada ga ugovoriti mogu svi vozači...

Tri razine jamstva

U Motive Serviceu tvrde da kod njih nema “sitnih slova” i da već osnovno jamstvo pokriva trošak kvarova ključnih mehaničkih i elektroničkih sklopova

Kako se računa i koliko stoji godišnje jamstvo

Cijena jamstva u Motive Serviceu se određuje prema zapremnini motora, pa cijena osnovnog godišnjeg jamstva “Prima” iznosi 1687 kn (0-1300 ccm), 2060 kn (1300 do 2500 ccm) ili 2938 kn (od 2500 do 4000 ccm). Osim “Prime” u ponudi se nalaze još dvije razine jamstva, no već osnovno pokriva trošak kvarova svih ključnih mehaničkih i elektroničkih sklopova. I kad je riječ o motoru, automatskom, CVT ili ručnom mjenjaču, ispušnom sustavu, elektronici motora... Osim na 12, produljeno jamstvo se može ugovoriti i na 24 mjeseca.

Primjeri jamstva

Renault Clio

Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Motor 1.2i

Snaga 75 KS

Proizvodnja 2007.

Kilometraža 100.000 km

Cijena jamstva 1687 kuna

Nissan Qashqai

Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Motor 1.5 dCi

Snaga 105 KS

Proizvodnja 2009.

Kilometraža 100.000 km

Cijena jamstva 2060 kuna

BMW Serije 3

Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Motor 320d

Snaga 184 KS

Proizvodnja 2011.

Kilometraža 150.000 km

Cijena jamstva 2060 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:56