AKTUALNO

KAOS NAKON OBJAVE DATUMA BREXITA: Više od 16 tisuća radnih mjesta pod upitnikom, Honda prijeti odlaskom, Toyota želi hitno razjašnjenje situacije!

 Ako uzmemo u obzir da samo Toyota, Nissan i Honda zajedno godišnje u svojim tvornicama diljem Velike Britanije proizvedu 1,7 milijuna automobila i zapošljavaju čak 16 tisuća radnika, njihov potencijalni odlazak mogao bi imati iznimno negativne posljedice...
 Honda

Nakon što je britanska vlada najavila da će do Brexita doći 29. ožujka 2019. u 23 sata po lokalnom vremenu, nije dugo trebalo da se javi i prvi proizvođači automobila kojima će ovaj potez ozbiljno naštetiti te razmišljaju o preseljenju svojih pogona iz Velike Britanije. Japanska Honda tako je objavila da ne može plaćati dodatnih 10 posto davanja s kojima će se suočiti kada Velika Britanija napusti EU. U dokumentu koji su predali parlamentu navode između ostalog navode: "10 posto dodatnih davanja bi naša vozilo učinilo nekompetitivnim te bi nam donijela troškove koje ne možemo podnijeti". Iako to još nisu potvrdili, postoji velika mogućnost da će Honda preseliti svoja postrojenja. Podsjetimo, Honda u svojoj tvornici u Swindonu zapošljava čak 3400 zaposlenika zaduženih za proizvodnju modela Civic i CR-V te će njihov potencijalni odlazak rezultirat brojnim otkazima. Uz to, Honda nije jedina koja prijeti odlaskom. Ford je također objavio kako bi ove promjene mogle iznimno negativno utjecati na njihove tokove novca.

Jedan od ključnih igrača u ovoj priči je i Toyota koja u svojem pogonu u Burnastonu zapošljava gotovo 4 tisuće zaposlenika, a nedavno su najavili investiciju od 234 milijuna funti kako bi poboljšali ovaj pogon. U toj cifri nalazi se i zajam dobiven od Velike Britanije u iznosu od 21 milijun funti. Unatoč državnom zajmu, u Toyoti nikako nisu sretni s trenutnom situacijom i hitno traže razjašnjenje situacije i potencijalnih posljedica Brexita kako bi mogli započeti s investiranjem.

Reuters

"Toyota danas 80-85 posto svoje proizvodnje u Burnastonu izvozi u kontinentalnu Europu, pa će potencijalne dodatne naknade rezultirati iznimno jakim udarcem na kompetitivnost našeg pogona", izjavio je dopredsjednik Toyote Didier Leroy okupljenim novinarima na nedavno održanom salonu automobila u Tokiju.

U svakom slučaju, pred Velikom Britanijom je puno posla. Kako Reuters navodi, tamošnji ministri pokušavaju ostvariti dogovor kojim će biti omogućena slobodna trgovina, ali kako stvari zasad stoje, EU ne odobrava takav dogovor. Ako uzmemo u obzir da samo Toyota, Nissan i Honda zajedno godišnje u svojim tvornicama diljem Velike Britanije proizvedu 1,7 milijuna automobila i zapošljavaju čak 16 tisuća radnika, njihov potencijalni odlazak mogao bi imati iznimno negativne posljedice...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:00