NAVIGACIJSKI UREĐAJI

Navigacije za pametne telefone: Jednostavni, dostupni, pristupačni

 Željko Puhovski

Mali navigacijski uređaji, prijenosni, jednostavni i dostupni širokom krugu korisnika, iz upotrebe su prije nekoliko godina u potpunosti istisnuli klasične autokarte, a sada bi slična sudbina mogla zadesiti i njih. Porast broja smartphone među korisnicima mobilnih telefona primjetan je svuda, a Hrvatska, primjerice, spada među pet europskih zemalja s najbržom stopom prelaska s «dumbphonea» na pametne telefone.

Među najpopularnijim aplikacijama za njih svakako su i navigacije, i to ne bez razloga. Osim što zahvaljujući njima potreba za kupnjom zasebnog navigacijskog uređaja praktički nestaje, čime se štedi znatan novac, ove su i daleko praktičnije. Telefon ionako uvijek nosimo sa sobom te se s njime možemo konzultirati i izvan automobila. To nadalje znači da one u potpunosti ili djelomično eliminiraju i, primjerice, potrebu za kupnjom turističkim vodiča i karata koje se koriste u te svrhe.

Većina njih, uključujući najpopularnije operativne sustave, uistinu je prilično pametna te će vas bez problema uputiti i na povijesne i ostale znamenitosti neke regije, a naći će vam i najbliži smještaj, restoran, parking... Dakle, sve ono što nude i klasične navigacije, ali i više od toga. Wi-fi im omogućava još jednostavnije ažuriranje softvera i karata, što je u nekim slučajevima, poput hrvatskog Mirea, i potpuno besplatno.

Imaju, dakako, oni i svojih mana: primjerice, stalna upotreba velikog zaslona jednostavno guta struju, pa imajte na umu da ćete na duže pruge u automobilu jednostavno morati imati kabel za punjenje telefona. No, s druge strane, sličan problem imaju i klasični navigacijski uređaji, pa nema sumnje da smartphone navigacije imaju mnogo više pluseva nego minusa. Potvrdio je to, na koncu, i naš test nekolicine najboljih i najpopularnijih programa te vrste, kojeg možete pročitati u tiskanom izdanju Autokluba (broj 667.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:02