ZBOGOM DIZELSKIM PORSCHEIMA

ODLUKA JE PALA: PORSCHE uskoro prestaje s ugradnjom dizelskih motora

Izvršni predsjednik Porschea Oliver Blume za Reuters je izjavio kako će iduće generacije vjerojatno napustiti dizelaše i okrenuti se hibridima. Dakle, povratak korijenima na benzin, jer ruku na srce, dizelski Cayennei i Panamere po mnogima su ionako kaljali ugled marke iz Zuffenhausena
 REUTERS

Porsche bi mogao prestati s ugradnjom dizelskih motora u svoje modele. "Uskoro ćemo odlučiti hoće li aktualna generacija naših dizelskih motora ujedno biti i zadnja", za Reuters je izjavio izvršni direktor Porschea Oliver Blume. Podsjetimo, prvi dizelski Porsche bio je Cayenne iz 2009. godine, a iako nije naišao na oduševljenje fanova, posebice "purista" koji nisu mogli vjerovati da će Porsche u neke modele ugrađivati dizelske motore, prodajni rezultati pokazali su suprotno, pa su se tako kupci Cayennea često odlučivali upravo na tu verziju.

Štoviše, čak 15 posto prodanih Porsche modela odnosi se na dizelaše. Ipak, aktualni propisi i sve veći broj zabrana, odnosno "neprijateljski" stav vlasti većine europskih država prema dizelašima te fijasko gazde VW-a s Dieselgate prijevarom natjerao je čelne ljude Porschea da promisle o isplativosti ugradnje takvih motora. Oliver Blume tako je napomenuo kako će Porsche do kraja ovog desetljeća vjerojatno napustiti dizelaše te se okrenuti hibridima kao njihovoj alternativi. Dakle, novi Cayenne (koji premijeru ima za nešto više od mjesec dana) te aktualna Panamera još će se nuditi sa dizelskim motorima, ali nakon toga sve će biti podređeno benzincima i hibridima.

IZVOR: Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:46