AKTUALNO

PETA GENERACIJA SEAT IBIZE: s novom platformom i licem Leona napada Fiestu

Nova generacija najpopularnijeg Seatovog modela predstavljena je jučer u Barceloni, a premijera za javnost bit će na salonu automobila u Ženevi
 Seat

Jučer je u Barceloni službeno predstavljena nova generacije najpopularnijeg Seatovog modela Ibize (od predstavljanje prve generacije 1984. godine do danas prodano 5,4 milijuna primjeraka). Prije svega, tu je nova platforma MWB AO, koju će koristiti i novi VW Polo i Škoda Fabia. U usporedbi s prethodnikom, nova Ibiza ima 95 mm duži međuosovinski razmak, a uz to je 87 mm šira, dok su dužina i visina ostale gotovo iste. Rezultat povećanog međuosovinskog razmaka je veća prostranost u kabini. Povećan je i prtljažnik koji sada ima obujam od 355 litara, 63 više nego prijašnja Ibiza.

Foto: Seat

Prednji dio sada podsjeća na većeg brata Leona. U unutrašnjosti kupci biraju između multimedijalnog sustava s 5-inčnim ili 8-inčnim zaslon osjetljivim na dodir. To ovisi o paketu opreme, a nude se 4 razine: S, SE, FR i Xcellence kao vrh ponude. Postoji i opcija bežičnog punjenja mobitela koji se mogu povezati s novom Ibizom putem Apple Car Play i Android Auto sustava. Za one zahtjevnije tu je glazbeni sustav Beats. FR i Xcellence verzije dolaze sa serijskim led svjetlima i led osvjetljenjem unutrašnjosti.

U Seatu su odlučili opremiti Ibizu različitim tehnološkim i sigurnosnim sustavima, poput adaptivnog tempomata i sustava automatskog kočenja u slučaju prepreke. Pritom su sigurno u glavi imali jednog od glavnih konkurenata, novu Ford Fiestu koja je opremljena mnoštvom sustava.

Što se motorizacije tiče, tu je novi 1,5-litreni TSI motor snage 150 KS. Ponudu otvara 1,0-litreni TSI s 95 ili 115 KS. Uz 5-stupanjski i 6-stupanjski ručni mjenjač, u ponudi će biti i 7-stupanjski DSG. Dizelska verzija (1.6 TDI) zasad se spominje za tržište Velike Britanije, ali više podataka o tome bit će poznato nakon Ženeve gdje će nova Ibiza biti predstavljena javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:36