U OŽUJKU U HRVATSKOJ

Peugeot 508 RXH: Povišena karoserija i hibridno-dizelski pogon

Prema podacima automobil troši u prosjeku samo 4,2 litre dizela

Peugeotova ekspanzija u svijet hibridnih automobila dobila je novi vjetar u leđa. Nakon modela 3008 Hybrid koji u Hrvatsku stiže sredinom idućeg mjeseca, na službenom predstavljanju u Marseillu vozili smo i drugog hibridno-dizelskog predstavnika francuskog proizvođača.

RXH izvedba bazirana je na karavanskoj verziji Peugeota 508, no kompletan vizualni dojam ipak je dignut na veći nivo. Uz povišenu karoseriju, posebna LED svjetla, posebne obrube pragova i odbojnika, jasno je da 508 RXH svoje glavne kvalitete može pokazati i na naeasfaltiranim prometnicama.

Dizel+struja

No, bez obzira na atraktivna rješenja vanjskog dizajna, glavno obilježje najnovijeg Peugeota je kombinacija dizelskog i električnog pogona. Zanimljiva tehnologija koja koristi poznati dvolitreni turbodizelski agregat snage 163 KS i elektromotor osigurava ovom hibridnom crossoveru ukupnih 200 KS i odlične perfomanse. Snaga dizelskog agregata prenosi se na prednje kotače, dok je elektromotor snage 27 kW zadužen za stražnje.

Takav raspored u praksi znači da se uključivanjem stražnjeg pogona 508 RXH pretvara u hibridni model s pogonom na sve kotače. Način vožnje moguće je izabrati pomoću prekidača smještenog pokraj mjenjača, a premda se na prvi pogled čini komplicirano, Francuzi su cijeli proces uistinu pojednostavili. Četiri načina vožnje omogućuju sportsku vožnju, kombinaciju dva motora, vožnju isključivo pomoću električnog motora te automatski način rada kada sustav sam kombinira sve tehnologije.

Baterija do 60 km/h

Vožnja na bateriju moguća je do 60 km/h, a autonomija je četiri kilometra, nakon čega se uključuje turbodizelaš. U automatskom načinu rada 508 RXH do stotke stiže za manje od devet sekundi, maksimalna brzina je 210 km/h, a glavni adut je potrošnja, koja prema tvorničkim podacima iznosi samo 4,2 litre. Francuski novitet u naše prodajne salone dolazi krajem svibnja, a ako se ostvare Vladine najave o beneficijama za ekološka vozila, cijena bi mogla biti dodatni adut RXH izvedbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:30